22. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: ЛОРЕНЦО ГИЈЕЛМИ

28.06.2022., 20:00

За отварање 22. фестивала Дани оргуља одабрали смо програм који је осмислио и изводи италијански оргуљаш и музиколог Лоренцо Гијелми. То је такође концерт који смо замислили као део програма обележавања двадесете годишњице фестивала, а који смо због ковид епидемије морали да одложимо. Концерт носи назив Стопама Јохана Себастијана Баха и резултат је Гијелмијевог богатог музиколошког и извођачког искуства. Програм садржи недовршене композиције чувеног барокног композитора које је довршио или реконструисао сам Гијелми.
Концерт је подржао Италијански институт за културу у Београду.

Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Фантазија у Це–дуру, BWV 573*

Корални прелудијум Jesu meine Freude, BWV 753*

Корални прелудијум Jesu meine Freude, BWV 1105

Фантазија и фуга* у це–молу, BWV 562

Соната у де–молу, BWV 1001
Adagio°
Fuga
Siciliana°
Presto°
(° транскрипција ставова Сонате за виолину соло Л. Гијелмија. Фугу је за оргуље аранжирао Бах и носи ознаку BWV 539,2)

Корални прелудијум O Traurigkeit, o Herzeleid, BWV Anh. 200*

Арија у це–молу, BWV 991*

Корални прелудијум Wachet auf ruft uns die Stimme, BWV 645

Токата, адађо и фуга у Це–дуру, BWV 564

*Сачуван је само фрагмент композиције, а крај дела је реконструкција по идеји Л. Гијелмија

Биографија:
Лоренцо Гијелми се посветио проучавању и извођењу музике ренесансе и барока. Он је један од најуспешнијих интерпретатора Бахових дела за оргуље и чембало. Концертира широм Европе, Русије, Јапана, Кореје, Северне и Јужне Америке и начинио је бројне радио снимке. Његову обимну дискографију су издале куће Passacaille, Winter & Winter, Harmonia mundi и Teldec.
Издао је књигу о Николаусу Брунсу, радове и студије о изградњи оргуља у 16. и 17. веку, као и о интерпретацији дела Ј. С. Баха и других композитора барокног периода.
Предаје оргуље, чембало и камерну музику на Институт за стару музику Civica Scuola di Musica di Milano Од 2006. до 2015. године је био професор оргуља у Сколи канторум у Базелу.
Гијелми је титуларни оргуљаш Базилике Светог Симплицијана у Милану где су оргуље Јиргена Аренда, на којимаје извео комплетан Бахов оргуљски опус. Члан је жирија бројних међународних такмичења. Одржао је предавања и мајсторске курсеве у значајним музичким институцијама. Под његовим надзором је конструисано више нових оргуља, укључујући и велики инструмент у Катедрали у Токију.
Године 1985. је био један од оснивача ансамбла Ил ђардино армонико. Године 2005. је основао ансамбл La Divina Armonia са којим је концертирао на многим европским и јапанским фестивалима.
Више информација о уметнику можете пронаћи на овом линку.

 

Loading...