16. međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“

30.06.2016-07.07, 20:30.
blank-image

Festival Dani orgulja – Dies organorum je kao obeležje leta u Beogradu sa nestrpljenjem iščekivan od strane publike, kako beogradske, tako i one iz Srbije i regiona. Bogatstvo zvuka i mogućnosti ovog velikog instrumenta omogućavaju nam da svake godine publici ponudimo originalni program iz neiscrpnog blaga muzičkog nasleđa baroka i romantizma, kao i savremenog doba.

Festival otvaramo 30. juna u Katedrali Blažene Djevice Marije u 20.30. Program koncerta, kojim otvaramo Festival i kojim će se Andrea Maćinanti prvi put predstaviti beogradskoj publici, čine dela italijanskih kompozitora nastala na prelazu 19. i 20. veka, Marka Enrika Bosija, Otorina Respigija, Đakoma Pučinija i Đuzepea Mulea, kao i delo orguljaša i kompozitora Masima Nozetija iz 1994. godine. Zahvaljujući Maćinantiju i njegovim saradnicima, danas su širom sveta dostupne partiture i snimci gotovo svih dela za orgulje ovih kompozitora. Koncert realizujemo u saradnji sa Italijanskim insitutom za kulturu u Beogradu.
Povodom desetogodišnjice smrti saradnika i prijatelja Festivala, orguljaša Karla Homela, priređujemo predavanje i koncert u Muzeju nauke i tehnike, na kome ćete imati priliku da zavirite u životno delo i svakidašnjicu ovog velikana crkvene muzike. Ovo će biti prilika da mu se još jednom zahvalimo, a kroz priču o njemu bolje upoznamo Luksemburg, Luksemburžane i njihovu kulturu. Moderator predavanja će biti Zoltan Borbelj, docent za orgulje Akademije umetnosti u Novom Sadu. Polaznici kurseva Karla Homela će posle predavanja posvetiti jedan mali koncert uspomenama na ovog istaknutog orguljaša iz Luksemburga.
Ne tako često izvođenu baroknu muziku Bohemije, Skandinavije i Novog sveta predstaviće duo Danilo Novaković, barokna violina i Lana Jelenković, orgulje, na koncertu pod nazivom Rariora i marginalia, 2. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije.
Četvrti dan festivala, nedelja, 3. jul, posvećen je deci. Program u Muzeju nauke i tehnike počinje u 10 sati – koncert za decu od 2 do 4 godine kada će Baby Artish i Marija Družijanić izvesti poznate melodije klasične muzike i upoznati mališane sa zvukom najvećeg instrumenta, a nastavlja se u 11 sati, kada će Marija Družijanić uz pomoć učenika MŠ Stanković, predškolskoj i školskoj deci približiti istoriju orgulja od nastanka do danas.
Ovog leta ljubitelje horor i nemih filmova, kao i orguljske muzike očekuje pravo iznenađenje – projekcija kultnog filma Nosferatu – Simfonija užasa, (Nemačka, 1922) 4. jula u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini. Ovu filmsku projekciju će pratiti i jedinstveno živo izvođenje muzike na sceni koje će upriličiti austrijski umetnikFranc Danksagmiler, na orguljama i elektronici. Specijalno za ovu priliku graditeljska kuća POM iz Mađarske iz Pečuja poslala je mali instrument na kom će biti izveden ovaj koncertni program. Program je ostvaren u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu.
Završnica Festivala orgulja je u Katedrali Blažene Djevice Marije. U sredu, 6. juna u 20.30 beogradskoj publici će se resitalom predstaviti orguljaš Pavao Mašić, koji će se sledećeg dana u četvrtak 7. jula u 20.30 pridružiti Horu i Simfonijskom orkestru RTS-a i vokalnim solistima koje će voditi Maestro Vladimir Kranjčević. Na svečanom zatvaranju biće izvedeni moteti B. Britna i čuveni Rekvijem G. Forea. Koncert zatvaranja predstavlja nastavak dobre saradnje Kulturnog centra Beograda i Muzičke produkcije RTS-a.
Ulaz na projekciju filma u Kolarčevoj zadužbini je 300 dinara, a na ostale programe je slobodan.
Festival su podržali: Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Gradska opština Vračar, Muzička produkcija RTS-a, Italijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum, Beogradska nadbiskupija, Muzej nauke i tehnike, Kolarčeva zadužbina, Turistička organizacija Beograda, Collegium Hungaricum, Studio za ranu muziku, POM i Bjelanović.

Program festivala:
Četvrtak, 30. jun u 20.30
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
Svečano otvaranje
Andrea Maćinanti (Italija)
Program: Bosi, Respigi, Pučini, Hajdn, Noseti

Petak, 1. jul u 20.00
Muzej nauke i tehnike, Skender-begova 51
Karlo Homel, orguljaš Luksemburške katedrale (predavanje i koncert povodom 10 godina od smrti orguljaša)
Zoltan Borbelj, predavač
Milica Sabljić, orgulje

Subota, 2. jul u 20.30
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
Rariora i marginalia – barokna muzika Bohemije, Skandinavije i Novog sveta
Duo Danilo Novaković, barokna violina i Lana Jelenković, orgulje
Program: Cipoli, Roman, Agrel, Černohorski, Zah, Seger

Nedelja, 3. jul
Muzej nauke i tehnike, Skender-begova 51
Koncerti za decu
10.00 za decu od 2 do 4 godine – Baby Artysh i Marija Družijanić
11.00 za predškolski i školski uzrast – Marija Družijanić i učenici orgulja MŠ Stanković

Ponedeljak, 4. jul u 20.00
Kolarčeva zadužbina, Studentski trg 6
Orgulje i nemi film
Nosferatu – Simfonija užasa (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens), Nemačka, 1922, 81’
režija: Fridrih Vilhelm Murnau; scenario: Henrik Galen; uloge: Maks Šrek, Gustav fon Vangenejm, Greta Šrojder
muzika: Franc Danksagmiler (Austrija), orgulje i elektronika
cena ulaznice: 300 din.

Utorak, 5. jul u 20.00
Muzej nauke i tehnike, Skender-begova 51
Koncert polaznika Letnje škole orgulja

Sreda, 6. jul u 20.30
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
Pavao Mašić (Hrvatska)
Program: Boeli, Dirifle, Vjern, Bersa, Mocart

Četvrtak, 7. jul u 20.30
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
Svečano zatvaranje
Hor i orkestar RTS-a
Dirigent: Vladimir Kranjčević
Orguljaš: Pavao Mašić
Program: Britn, Fore

Majstorske radionice Letnje škole orgulja:
od 29. juna do 5. jula
Muzej nauke i tehnike, Skender-begova 51
Kolarčeva zadužbina, Studentski trg 5

Prezentacija orguljske graditeljske kuće POM iz Pečuja:
od 30. juna do 7. jula
Kolarčeva zadužbina, Studentski trg 5

Loading...