13. Međunarodni festival DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM

30.06.2013-06.07, 2013.
-
blank-image

CRKVA SV. ANTUNA, BREGALNIČKA 14

Beogradskoj publici predstaviće se mladi orguljaši iz naše zemlje koji su stasavali i u okviru Letnje škole orgulja, pratećeg programa našeg Festivala, kao i na usavršavanjima u inostranstvu u klasama vrhunskih svetskih izvođača i pedagoga, učesnika Festivala Dani orgulja – Dies organorum.

Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum, svojim trinaestogodišnjim postojanjem, okuplja brojnu beogradsku publiku nastupima vrhunskih orguljaša iz zemlje i sveta, kao i pažljivo odabranim programima.
Tokom prethodnih dvanaest godina, koncerti su se održavali u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru, a ove godine, zbog radova u Katedrali, Festival će se u celosti odvijati u atraktivnom prostoru Crkve Svetog Antuna na Crvenom Krstu.
U konceptu orgulje i kamerna muzika slušaćemo orguljaše Branku Đorđević, Lanu Jelenković, Sofiju Grgur, Milicu Sabljić, Mariju Družijanić i Zoltana Borbelja u kamernim sastavima, zajedno sa solo pevačima, čembalom, horom i duvačkim instrumentima. Prvi put, publika će imati priliku da čuje i pozitiv – male pokretne orgulje.
Iz Švedske nam dolazi orguljašica Kasja Tajtelbaum koja će nastupiti sa Benjaminom Tajtelbaumom na nikelharpu, čudesnom tradicionalnom švedskom instrumentu, koji ćemo takođe slušati u našoj zemlji prvi put, a čiji specifičan ton i zvuk ovaj umetnik intenzivno, već nekoliko godina, pronosi širom sveta.
Poslednje večeri Festivala predstaviće se gost iz Češke, orguljaš Pavel Kohout koga je beogradska publika sa ovacijama pozdravila na njegovom prethodnom gostovanju.
Za naše najmlađe sugrađane, za decu i njihove roditelje, organizovali smo predstavljanje orgulja i sviranje na ovom instrumentu u subotu, 6. jula u 11 sati.

Ulaz na sve naše programe je slobodan. Svi programi počinju u 20.30 sati.

KONCERTI:

Nedelja, 30. jun
Svečano otvaranje 13. međunarodnog festivala Dani orgulja
Branka Đorđević, orgulje, Srpsko-jevrejsko pevačko društvo i Hor studenata farmacije Raskovnik, Đorđe Perović, dirigent

Ponedeljak, 1. jul
Lana Jelenković, orgulje, čembalo, pozitiv i Sofija Grgur, orgulje, čembalo, pozitiv

Utorak, 2. jul – KONCERT JE OTKAZAN!
Trio Eolin
Marija Družijanić, orgulje, Marija Nikolić, oboa i Milica Jovičić, sopran

Sreda, 3. jul
Zoltan Borbelj, orgulje

Četvrtak, 4. jul
Milica Sabljić, orgulje i Jelisaveta Novaković, sopran

Petak, 5. jul
Kasja Tajtelbaum, orgulje i Benjamin Tajtelbaum, nikelharp

Subota, 6. jul
Pavel Kohout, orgulje

 

Loading...