Представљање књиге ПОХВАЛА ОПОРТУНИЗМУ

27.10.2017., 20:00

Марек Томан
ПОХВАЛА ОПОРТУНИЗМУ
превела с чешког Тихана Хамовић
Са позиције надменог аристократе, који презире плебс, и немилосрдног опортунисте коме је импоновало када је доспео у чврсте нацистичке руке, Томанов јунак – барокни дворац – иронично, елегантно и духовито бележи кључне догађаје чешке историје од XVII до XX века. Централна тема је мистериозна смрт Јана Масарика, „министра тужних очију“, који је скончао падом са прозора Черњинског дворца у бурним данима након комунистичког преврата 1948. године. Да и дворци имају осећања, сазнаћемо кроз наклоност главног јунака према оближњем здању побожне, милосрдне и љупке Лорете. На њенo инсистирање усредсредиће се на истрагу о Масариковој смрти, довести је до самог краја, који ће остати отворен, као и питање зла у овоме свету.

Говоре: Марек Томан, Вида Огњеновић, Драган Великић и Зоран Хамовић
Модерира:Тамара Крстић

МАРЕК ТОМАН (1967), чешки писац, песник и преводилац, студирао је филозофију на Карловом универзитету у Прагу, а затим радио као уметнички директор на чешком радију. Од 1997. запослен је у Министарству спољних послова, а између 2000. и 2010. био је дипломата у Естонији и Мађарској.
Уобичајна тема његових збирки песама и романа је однос између генерација. Страствено је посвећен јеврејској култури – култури свог оца без кога је рано остао.
Објавио је неколико књига песама, превода и прозе – између осалог, дечију књигу Můj Golem (Мој Голем, 2010), роман Frajer (Фрајер, 2011) и под псеудонимом Павел Торч романе Zvláštní význam palačinek (Специјално значење палачинки, 2005), Já, ideální partner (Ја, идеалан партнер, 2008).

 

 

Loading...