Ауторско-кустоско вођење кроз изложбу / АЛЕКСАНДАР ЗОГРАФ ТРАГОМ МАЛИХ ОТКРИЋА

10.03.2018., 13:00

Ликовна галерија Културног центра Београда
Кнез Михаилова 6

Субота, 10. март
13.00 Стручно вођење кроз изложбу
Учествују: уметник и кустос изложбе Александра Бјелица Младеновић

АЛЕКСАНДАР ЗОГРАФ ТРАГОМ МАЛИХ ОТКРИЋА, принтови и објекти
8 –29. март 2018.

„Током година бављења стрипом, схватио сам да постоје догађаји који покрећу моју имагинацију, тачније, да приче које сам желео да испричам често нису уопште биле део мог мозгања и интелектуалне калкулације. Не! Чешће је то било нешто са чим сам се сусретао, што сам проналазио.“ Овим речима Саша Ракезић најављује и објашњава мотив и садржај своје самосталне изложбе коју је назвао Трагом малих открића.

Принтови стрип табли и објекти који су тематски садржај истих стрипова биће изложени пред београдску публику с намером да покажу открића на које је уметник наилазио лутајући и тумарајући различитим градовима. А све с намером да се демистификује постојање „концепта“. „Немојте да верујете уметницима који вам, киселог лица, образлажу некакве теореме.“ узвикује уметник и објашњава да је реч о изложби доживљаја, а не апстрактних артефаката: „Припремајући изложбу Трагом малих открића, имао сам на памети и чињеницу да су поводи или проналасци на основу којих сам креирао приче, ти предмети нађени на улици или у прашини српских (и иностраних!) бувљих пијаца, заправо једнако важни, и да их треба презентовати уз саме стрипове. Начин на који сам до њих дошао, процес којим сам их докучивао, па чак и сам рад на стрип сторији која их је овековечила (што је често изискивало додатно истраживање), за мене је пре свега био доживљај,” наводи сам уметник у тексту у каталогу изложбе.

Саша Ракезић црта стрипове под псеудонимом Александар Зограф. Од почетка деведесетих постао је познат не само у Србији, већ и у земљама где су збирке његових стрипова биле објављиване у САД, Италији, Француској, Великој Британији, Португалији, Шпанији, Немачкој, Грчкој, Пољској, Мађарској. Своје радове је представио и на самосталним изложбама у бројним галеријама у свету, од Рима и Париза, до Сан Франциска и Сијетла.

 

Loading...