Почела је радионица РЕСУРС УТОПИЈА / Андреас Рост

05.04.2018., 00:00
-

RESSOURCE UTOPIA / РЕСУРС УТОПИЈА

Радионицу води: Андреас Рост (Берлин) у сарадњи с Маријом Пирошки (Београд)

Рок за пријаву: 05. април 2018.

Ствараоцима из Србије и Црне Горе који се баве фотографијом и видео-уметношћу, Goethe- Институт у Београду и Културни центар Београда нуде могућност да се прикључе циклусу радионица које ће се одржати у Београду током 2018. и 2019. године, а чије ћемо резултате потом јавности представити на путујућој изложби у Београду и Берлину 2019. године.

 

Број учесника: до 12

Радионица је за одабране учеснике бесплатна,  осим трошкова за материјале током радног процеса

Радни језик: енглески (могућа језичка помоћ ко-водитељке радионице)

Место одржавања: Културни центар Београда, Кнез Михаилова 6

Организатори: Goethe- Институт у Београду и Културни центар Београда

Концепција

„Сутрашњица је присутна већ и у данашњици, али се још увек прави безазленом. Она се маскира, наговештавајући се само у стварима које делују сасвим уобичајено. Будућност никако није утопија јасно одвојена од садашњости: будућност је већ почела. Ипак, још увек је можемо променити, под условом да је правовремено препознамо.” (Роберт Јунк, 1952)

Када је реч о будућности, на пример о будућности градова, могли бисмо замислити много тога. Грађанима се непрестано са разних страна обећавају друштвени и економски напредак, мир и слобода, узорно функционисање свих јавних служби, добре/пожељне урбанистичке, економске, еколошке и социјалне промене. Већина људи вероватно и тежи томе или се барем томе нада, упркос  властитом доживљају/увиду у коме садашњост често делује несигурно, претеће или чак застрашујуће.

Нико од нас нема другог избора до да прихвати стварност онакву каква јесте, бар за почетак. Међутим, већ од те тачке путеви различитих људи крећу различитим правцима. Многи од њих, не само сањари и уметници, чезну за излазом, за утопијом која нуди простор и за немогуће. Машта рађа слике о томе како би могли да изгледају градови, села, предели, и друштво које се у њима развија. Утопијски дирскурс брзо се претвара у поприште различитих жеља и вредносних ставова. Утопијско размишљање, које нам, између осталих, нуде текстови Томаса Мора, Томаза Кампанеле, Олдоса Хакслија и Јевгенија Замјатина, зрачи невероватном снагом, којој се није лако отргнути. Слична је ситуација и у свету визуелних уметности / визуелног стваралаштва.

Вероватно да ни циклус радионица „RESSOURCE UTOPIA / РЕСУРС УТОПИЈА” неће пружити коначан одговор на питање о овим утопијама. Упркос томе, овај пројекат нуди могућност да се открије енергија која се крије у датој теми, као и да се та енергија делимично ослободи и покрене. Избор фотографије или видео-рада као изражајних средстава у пројекту „RESSOURCE UTOPIA / РЕСУРС УТОПИЈА” притом је изузетно атрактиван, баш зато што ови медији у првом реду одражавају садашњост, а не будућност. Представљање будућности средством попут фотографије чини се само по себи противуречним, ако не и немогућим. Чим уметник притисне окидач, визуелни резултат његовог опажања и деловања већ припада прошлости. У најбољем случају, фотографије само могу потврдити наше сећање. Упркос томе, сматрамо да се визуелне вредности произведене помоћу ове технике могу применити на такав начин да у садашњости открију најаву будућности, односно да антиципирају, анализирају и коментаришу садашњост будућности. Реч је, свакако, о експерименту са неизвесним исходом.

 

Време одржавања

1. Прва радионица: 23–27. април 2018, 5 дана, Београд

2. Друга и трећа радионица, свака по 5 дана: октобар 2018 – март/април 2019. (биће накнадно прецизиране са предавачем и учесницима радионице), Београд

3. Изложбе: Београд и Берлин, током 2019.

Рок за пријаву: 31. март 2018.

Услови

1.         Кандидаткиње и кандидати морају имати стални боравак у Србији и/или Црној Гори.

2.         Кандидаткиње и кандидати се у време процеса пријављивања за додатне информације могу обратити искључиво путем имејла на адресу Suncica.Sido@goethe.de.

3.         Кандидаткиње и кандидати могу се пријавити искључиво путем имејла, WeTransfera или Dropboxa, на адресу milica.lalic@goethe.de.

4.         Пријава на конкурс мора бити у складу с техничким и садржинским спецификацијама.

 

Шта треба приложити у пријави?

•          Целовит нацрт пројекта на енглеском језику: предлог субјективног, иновативног и комуникативног уметничког пројекта који се заснива на фотографији или на видео-уметности, а у оквиру концепта радионице „RESSOURCE UTOPIA / РЕСУРС УТОПИЈА”. Нацрт пројекта може садржати текст (од једне до три странице), скице или сродан визеулни материјал у функцији разумевања предложеног пројекта.

•          Кратка професионална биографија (на енглеском) и кратак портфолио: визуелна документација досадашњих радова у облику датотека у ПДФ-у или хипервезе (линка).

Техничке спецификације

•          Максимална величина аттацхмента у имејлу 10 МБ, а уколико се материјал достављају преко Dropboxa или WeTransfera 100 MB

•          Предлог пројекта треба да буде написан у Wordu (.doc ili .docx) или у ПДФ-у.

•          Уколико је портфолио у форми  ПДФ-а, фотографије треба да буду у формату РГБ или ЈПЕГ, резолуције 72 дпи и 2000 pixela у ширини.

•          Сви елементи пријаве за конкурс треба да се налазе у једном једином зипованом фајлу.

•          Уколико је портфолио пренесен на неки сајт, треба неизоставно проверити да ли одговарајући линк заиста функционише, а затим тај линк преузети у датотеку референци.

 

•          Уколико је портфолио пренесен на неки сајт, треба неизоставно проверити да ли одговарајући линк заиста функционише, а затим тај линк преузети у датотеку референци.

 

Предавачи

•          Андреас Рост: фотограф, кустос, професор универзитета, експерт за фотографију немачког Института за везе са иностранством ИФА у Штутгарту, носилац Награде „Ане Бирман”. Живи и ради у Берлину.

http://www.andreasrost.com

•          Марија Пирошки: фотограф и историчар. Живи и ради у Београду.

https://www.facebook.com/PiroshkiPhotography/

 

Loading...