Концерт клавирског дуа Марија Гођевац и Борко Милојковић

03.12.2018., 21:00

Пијанисти Марија Гођевац и Борко Милојковић, осим као солисти, редовно наступају и као дуо изводећи репертоар писан за клавир четвороручно. У клавирском дуу су освојили прву специјалну награду на међународном такмичењу пијаниста у Сремској Митровици.

Габријел Форе
Свита Доли, оп. 56 за клавир четвороручно
Berceuse
Mi-a-ou
Le jardin de Dolly
Kitty-valse
Tendresse
Le pas espagnol

Јоханес Брамс
Шеснаест валцера, оп. 39 – избор

Фредерик Шопен
Валцер у а-молу, oп. 34
Валцер у Дес-дуру, оп. 64

Франц Шуберт
Фантазија у еф-молу, Д. 940 за клавир четвороручно

Марија Гођевац (1989) је почела да свира клавир са шест година у класи проф. Мирославе Лили Петровић. Освојила је низ првих и специјалних награда на националним и међународним такмичењима, међу којима се истичу специјална награда Николај Рубинштајн у Паризу, специјална награда на такмичењу удружења ЕПТА посвећеном делима Моцарта, као и прва награда на међународном такмичењу Исидор Бајић у Новом Саду. Године 2005. одржала је солистички концерт на БЕМУС-у, а годину касније је изабрана за представника Србије и Црне Горе на Евровизијком такмичењу у Бечу. Учествовала је на фестивалу камерне музике International Wееk у Грацу. Дипломирала је и завршила специјализацију на ФМУ у Београду у класи проф. Нинослава Живковића. На мајсторским курсевима је сарађивала са С. Пертикалоријем, П. Гилиловим, 0. Поланским и Р. Плагом. Учествовала је у пројекту Forty Fingers и одржала је концерте у Италији, Грчкој, Аустрији и Немачкој. Ради као професор клавира је у Музичкој школи Михаило Вукдраговић у Шапцу. Активно наступа у различитим камерним ансамблима, како у Србији, тако и у иностранству. Бави се аранжирањем поп, рок и филмске музике.

Борко Милојковић (Ћуприја, 1985) је завршио Средњу музичку школу Мокрањац у Београду у класи проф. Радојке Јовичић. Дипломирао је на ФМУ у Београду у класи проф. Дејана Стошића. Током школовања остварио је низ награда на значајним такмичењима у земљи и иностранству од којих се издвају: II награда на Међународном такмичењу Николај Рубинштајн у Паризу 1999. године, I награда на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије 2002. године и I награда на Међународном пијанистичком такмичењу у Шапцу 2004. године. Током протеклих десетак година континуирано одржава бројне солистичке концерте и наступе широм земље и у иностранству (Француска, Мађарска, Македонијa). Наступао је у значајним салама, од којих се издвајају Галерија Прогрес, СКЦ, Руски дом, Галерија Артгет, Коларац, Кућа Ђјуре Јакшића, Дом ваздухопловства у Земуну, Галерија САНУ, Свечана сала Скупштине Града, Етнографски музеј, Народно позориште, Кућа Краља Петра Првог, ЈДП и УК Вук Караџић. Добитник је награде Скупштине града Београда, специјалне дипломе Београдског подијума младих талената и дипломе за концертну активност града Београда. Бави се компоновањем, као и организацијом хуманитарних концерата на којима и сам наступа. Снимао је за радио и телевизијске станице (РТС). Био је члан жирија на Такмичењу камерне музике у МШ Јован Бандур у Панчеву. Од 2010. године ради као професор клавира и корепетиције у Музичкој школи Владимир Ђорђевић у Београду, где са ученицима постиже запажене резултате. У последње време посебно је активан и на пољу камерне музике, па тако заједно са колегиницом Маријом Гођевац осваја I награду у категорији клавирског дуа на овогодишњем Међународном такмичењу Сирмиум Фест.

Loading...