EUNIC TALKS: Универзитет који покреће развој културе

20.03.2019., 19:00

EUNIC TALKS: Универзитет који покреће развој културе

Случај шпанског Универзитета Жауме I у Кастељону де ла Плани, који на оригиналан и узбудљив начин подстиче развој не само академске, већ и културне заједнице чији је активни члан, биће тема следећег EUNIC TALKS предавања заказаног за 20. март у Институту Сервантес у Београду са почетком у 19 часова.

На који начин један универзитет може да унапреди заједницу чији је саставни део? Шта му у томе више помаже: образовање или култура? Или су пак ово две нераскидиве ствари које најбоље делују када су здружене? Управо то својим примером показује Универзитет Жауме I у Кастељону де ла Плани, један од најважнијих фактора изузетно живе, динамичне и инспиративне културне сцене Кастељона.

Не само што нуди могућност стицања диплома из широког спектра области, од уметности до инжењерства, овај универзитет временом је постао важан покретач културног живота у Кастељону, као и у целој покрајини Валенсији. Захваљујући преданом раду универзитетске Службе за друштвено-културне активности, овај универзитет са поносом негује културну разноликост тог дела Шпаније.

Директор ове службе Алберт Лопес представиц́е 20. марта у Институту Сервантес њихове бројне програме и пројекте, истичуц́и посебно две иницијативе: фестивал фотографије „Имагинариа“ и позоришни фестивал „Reclam“ кроз које је за последњих шеснаест година прошло више од 2000 аутора у више од 400 различитих активности. У току исте вечери придружиће нам се и вицеректорка Универзитета Жауме I Кармен Ласаро која ће представити програм међународне сарадње овог универзитета.

Иако по броју становника и површини коју заузима Кастељон де ла Плана заостаје за већим градовима у Шпанији, културна сцена, бројне активности и повезаност са универзитетском и широм заједницом чине га више него занимљивим примером који може да послужи као путоказ за универзитетске центре у нашој земљи.

Разговор са Албертом Лопесом и Кармен Ласаро биће одржан на шпанском, уз превод на српски језик, а модерираће га Марија Маја Јанковић, визуелна уметница и директорка платформе за уметност и културу „Creative Connecto“ у Кастељону де ла Плани. Улаз је слободан.

Овај програм чини део циклуса предавања посвећеног културној дипломатији, под називом EUNIC TALKS, који реализују кластер културних центара земаља Европске Уније EUNIC Србија и УНЕСKО Катедра за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду (мастер студијски програм), у сарадњи са Културним центром Београда и Институтом Сервантес.

Као део ширег програма међународне сарадње и културне размене Београд ће почетком априла посетити и Данијел Белинћон, уметнички директор фестивала „Имагинариа“. Он ће 3. априла са почетком у 12 часова, у Културном центру Београда представити неке од пракси које Универзитет Жауме I реализује у циљу промоције уметности фотографије. Ово излагање биће одржано у оквиру фестивала фотографије „Belgrade Photo Month“.

Loading...