PEPE, JEDAN UZVIŠENI ŽIVOT / 21 – 26.6. / 17.00

21.06.2019-26.06.2019, 17:00

Argentina, Urugvaj, Srbija 2018, 73’

Režija: Emir Kusturica

Festivali i nagrade: Venecija – Nagrada Uneska

Dokumentarac o bivšem urugvajskom predsedniku Hozeu Pepeu Muhiki, najnetipičnijem predsedniku na svetu. Muhika je donirao svoju platu siromašnim zajednicama, nikada nije napustio svoju farmu i nikada nije vezao kravatu ili koristio kreditnu karticu.

Snimanje je počelo 2014. godine, tokom Muhikinih poslednjih meseci na čelu zemlje i prvih dana po napuštanju mesta predsednika, dok je radio na svojoj farmi, šetao psa i brinuo se o svom cveću. Kusturica i Muhika vodili su niz razgovora na predsednikovoj farmi, tokom obilaska najsiromašnijih delova Urugvaja, u sedištu Ujedinjenih nacija ili vozeći se po kraju u Pepeovoj Folksvagen bubi iz 1987. Film takođe prati Muhiku u Kostarici, Meksiku, Vašingtonu i Njujorku gde on održava govore i upozorava svet na sudbonosne posledice savremenog kapitalizma.

Pepeova politička karijera neodvojiva je od njegovog ličnog života i ideala koje deli i njegova večita partnerka, trenutna urugvajska potpredsednica, Lucija Topolanski.

Fokusirajući se više na budućnost nego na prošlost, Kusturica beleži jedan život etičke posvećenosti sa jednostavnošću i velikom lepotom, pokazujući da, čak i u ovom svetu, još uvek ima mesta za utopije.

Reč kritike: „Kusturicin film pruža topao i živopisan uvid u Muhikinu ličnost i ideale.“ Džonatan Romni, Screen International

 

Loading...