ПЕПЕ, ЈЕДАН УЗВИШЕНИ ЖИВОТ / 13.6. / 17.00

13.06.2019., 17:00

ПЕПЕ, ЈЕДАН УЗВИШЕНИ ЖИВОТ (Аргентина, Уругвај, Србија) 2018, 73’

Режија: Емир Кустурица

Фестивали и награде: Венеција – Награда Унеска

Документарац о бившем уругвајском председнику Хозеу Пепеу Мухики, најнетипичнијем председнику на свету. Мухика је донирао своју плату сиромашним заједницама, никада није напустио своју фарму и никада није везао кравату или користио кредитну картицу.

Снимање је почело 2014. године, током Мухикиних последњих месеци на челу земље и првих дана по напуштању места председника, док је радио на својој фарми, шетао пса и бринуо се о свом цвећу. Кустурица и Мухика водили су низ разговора на председниковој фарми, током обиласка најсиромашнијих делова Уругваја, у седишту Уједињених нација или возећи се по крају у Пепеовој Фолксваген буби из 1987. Филм такође прати Мухику у Костарици, Мексику, Вашингтону и Њујорку где он одржава говоре и упозорава свет на судбоносне последице савременог капитализма.

Пепеова политичка каријера неодвојива је од његовог личног живота и идеала које дели и његова вечита партнерка, тренутна уругвајска потпредседница, Луција Тополански.

Фокусирајући се више на будућност него на прошлост, Кустурица бележи један живот етичке посвећености са једноставношћу и великом лепотом, показујући да, чак и у овом свету, још увек има места за утопије.

Реч критике: „Кустурицин филм пружа топао и живописан увид у Мухикину личност и идеале.“ Џонатан Ромни, Screen International

 

Loading...