ОТВАРАЊЕ ЈУЛСКИХ ИЗЛОЖБИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

04.07.2019., 20.00

ОТВАРАЊЕ ЈУЛСКИХ ИЗЛОЖБИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА
ЧЕТВРТАК, 4. јул у 20.00

РЕСУРС: УТОПИЈА
Галерија Артгет, Трг републике 5/I
4 – 25. ЈУЛ 2019.

Водитељ радионице: АНДРЕАС РОСТ (Немачка)
Аутори: ДАНИЦА ТРАЈКОВИЋ,  ДУШАН НОВАКОВИЋ,  АЛЕКСАНДАР ПАВЛОВИЋ, ИРЕНА НИКОЛИЋ, МИЛИЦА ДЕНКОВИЋ, ПЕТАР ВАКИЋ, МИЛИЦА СТОЈШИЋ , МАРИЈА ПИРОШКИ

Изложба Ресурс: Утопија је настала као резултат фотографске радионице коју је немачки фотограф Андреас Рост водио у у Београду и у виртуелном простору са осморо полазника у периоду април 2018 – јун 2019. године, у организацији Гете института у Београду и Културног центра Београда.

„There is no alternative – TINA“ (Нема алтернативе), изјавила је својевремено Маргарет Тачер, и од тада, говорећи о садашњости, ту реченицу понављају политичари, економисти, привредници и научници. Од победе неолибералне револуције људи лакше могу да замисле крај света него крај капитализма (Фредерик Џејмсон). Будућност се корак по корак брише из свести, па данас још само песимисти, сањари и уметници чезну за превазилажењем тренутне констелације, за утопијом која нуди простор за немогуће.
Младе уметнице и уметници из Београда успротивили су се том тренду епохе. Они желе да открију, ослободе и пренесу снагу која лежи у утопијском мишљењу. Радови им на први поглед делују фрагментарно, али их баш зато пре треба схватити као збирке које се могу проширивати него као заокружене целине. Аутори нам не приказују готове утопије, већ просторе у којима оне могу исклијати. Другим речима, они истражују могућности за рађање утопија или за појаву утопија у неком микрокосмосу.
Андреас Рост, Хиљаде су алтернатива!, део

……………
И ТАМО И ОВДЕ
Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Уметници: Ана Вујовић, Горан Драгаш, Јелена Јанковић и Бојана Лукић
4 – 25. јул 2019.
Антрополози савременог света нове сеобе људи који се расељавају из ратних, економских, радних, образовних и других разлога, данас виде и кроз редефинисање појма космополитизма у термин  “нови космополитизам” који  се одређују у актуелним мигрантским процесима кроз четири референтне тачке –  границе, територије, идентитет и демос (локални народ).
Савременим  миграцијама у својим уметничким праксама баве се и аутори заступљени на изложби И тамо и овде – Ана Вујовић, Горан Драгаш, Јелена Јанковић и Бојана Лукић  који основне теме граница и идентитета артикулишу у различитим наративима,  свако из свог субјективног искуства и у различитим медијима изражавања.
У просторној инсталацији Остави простора/ собу за друге, насталој  током  уметничке резиденције Ане Вујовић у италијанском граду Концану, ауторка истражује и на аутентичан начин интерпретира идентитет места  познатог у локалној заједници по емигрантима који су одлазили у Аустралију где су радили на пољима шећерне трске и у фабрикама шећера…. Фотографије београђанке Јелене Јанковић Осми спрат снимане су  са прозора стана на осмом спрату у једном загребачком солитеру где је млада уметница свила своје љубавно гнездо. Перципирањем свакодневице из птичије перспективе, удаљено од тла и реалног живота, оком камере дневнички је забележена свакодневица странца у новом и непознатом окружењу. Проблематизујући статус и ситуације са избеглицама које беже од рата Бојана Лукић теме миграције варира кроз различите сценографије – од израде географских карти, исцртавања мапа  са мигранским рутама до фигуралниих композицијама са представама тела у покрету насликаних као анонимни идентитети, уморна тела, прљаве и поцепане одеће, тела од којих су остале само ноге које ходају и табани заглибљени у блату…  Сликар Горан Драгаш, који у својој животној причи има искуство миграције, ову тему доследно негује у свом раду са доминантном преокупацијом која се односи  на проширено схватање граница као ризичних територија кроз које се избеглице крећу  на свом путу у непознато.

………..
ТИШИНА ЈЕ ОВДЕ ГЛУВОЋА
Галерија Podroom
Трг републике 5/-1
4 – 25. јул 2019.
Изложба Тишина је овде глувоћа чији је назив позајмљен из истоимене књиге Џона Берџера и Жана Мора, у сарадњи са Свеном Бломбергом (Седми човек. Књига у сликама и речима о искуству страних радника у Европи), анализира различите миграције које обележавају ове просторе: од фигуре гастарбајтера/ке, преко рата и тзв. распада Југославије, до Балканске руте. Уколико бисмо покушали да мапирамо сва прошла и садашња кретања, добили бисмо покретну слику налик мравињаку – реке људи угрожене егзистенције. Међутим, ово није покушај мапирања свих кретања у потрази за будућношћу, већ приказ фрагмената одређених путовања. Како их перципирамо? Како се према њима односимо? Како у њима учествујемо? Како се у оквиру њих позиционирамо? Како их (не) превазилазимо?
Излажу: Ника Аутор, Доплгенгер, Маја Ходошчек, Бојан Мрђеновић, Давор Коњикушић, Немања Чађо, минипогон, Покретница колектив (Жељка Јаковљевић, Ина Маџар, Јована Ракић, Фросина Димовска, Миа Инић, Јелена Алемпијевић, Наташа Вранешевић, Сара Тошић). Пратећи програм: Немања Чађо и Даница Селем, Форум Рома Србије (Дејан Марковић), Кино клуб Барут (Ненад Поробић), Јелена Мијић, Небојша Миликић, Ивана Смиљанић. Кустоскиња: Мирјана Драгосављевић. Изложба се реализује у сарадњи са Ксенијом Ђуровић, Аном Вуковић, Катарином Костандиновић, Зораном Ђаковић Миннити. Ко-организатори: БРИНА, Културни центар Магацин, Кино клуб Барут.

 

Loading...