14. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2019“ PREMIJERA FILMOVA

28.08.2019., 21:00

Program za mlade
Interakcija – mesto okupljanja mladih dokumentarista iz celog sveta

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, od 12. do 29. avgusta 2019. godine studenti filmskih akademija iz različitih delova sveta će snimati dokumentarne filmove u okviru 14. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija. Učesnici 9. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc će slušati predavanja iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma, dok će u okviru programa IVA.lab nastati dva video rada domaćih umetnika.

Tokom sedmodnevnog boravka u Čačku, Ivanjici i Užicu, petnaest učesnika kampa Interakcija iz Argentine, Nemačke, Indije, Poljske, Rusije, Brazila, Grčke, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, podeljeni u tri ekipe, pod supervizijom Efima Graboja, reditelja iz Izraela, snimiće tri dokumentarna filma na temu Svakodnevni rituali. Po završetku snimanja, 19. avgusta, učesnici će se okupiti u Požegi gde će montirati filmove.

Učesnicima kampa u Požegi će se pridružiti i grupa od dvadesetjednog učesnika 9. masterklasa Interdoc. Pored studenata filmskih akademija,učesnici masterklasa su i mladi dokumentaristi iz Češke, Južnoafričke Republike, Litvanije, Egipta, Kanade, Indije, Francuske, Severne Makedonije, Italije, Pakistana, Velike Britanije, SAD-a, Benina, Slovenije i Srbije. Predavači na ovogodišnjem masterklasu su afirmisani dokumentaristi iz Srbije i regiona – Nebojša Slijepčević, Vladimir Perović i Mladen Matičević.
U okviru programa IVA.lab (Inter-video-akcija), namenjenog vizuelnim umetnicima iz Srbije, Ivan Petrović i Dejan Klement će zajedno sa učesnicima kampa i masterklasa učestvovati u produkciji video radova.

Pored produkcije i predavanja, u okviru pratećeg programa Interscreen, namenjenog učesnicima, ali i široj publici, od 20. do 27. avgusta u Požegi će biće prikazani dokumentarni filmovi učesnika, ali i filmovi afirmisanih reditelja: Srbenka, Nebojše Slijepčevića, dokumentarac koji je na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu dobio nagradu Doc Aliance, Žeđ kamenog mora, Vladimira Perovića, izbor kratkih filmova Miloša Tomića, ali i najnoviji dokumentarac Mladena Matićevića Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu.

Premijera filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg kampa biće održana 28. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Do danas, u okviru kampa, masterklasa i IVA.lab učestvovalo je oko 400 učesnika iz više od 60 zemalja. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno je 15 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Ovogodišnji programi su podržani od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačak, Opštine Ivanjica, producentske kuće Cinnamon Films, kao i drugih organizacija iz javnog i biznis sektora.

 

Ulaz slobodan!

Loading...