СЛУЧАЈ МАKАВЕЈЕВ ИЛИ ПРОЦЕС У БИОСKОПСKОЈ САЛИ / 12 – 18.9. / 21.00

12.09.2019-18.09.2019, 21:00

Србија 2019, 74’

Режија: Горан Радовановић

Учествују: Милена Дравић, Светозар Цветковић, Слободан Милетић, Илија Башић, Петар Волк, Андреј Поповић, Бранислав Димитријевић

Фестивали и награде: ФЕСТ – награда Београдски победник за најбољи филм у домаћој селекцији и награда критике „Милутин Чолић“

Године 1971, након фантастичног успеха у Кану, филм „WR: Мистерије организма“ Душана Макавејева је забрањен за приказивање у Југославији. Забрани је претходила јавна расправа у биоскопу Арена у Новом Саду. Нови документарац Горана Радовановића користи ексклузивни тајно снимљени тонски материјал ове расправе у којој учествују Макавејев, један број културних послaника оног времена, политички функционери и представници партијских организација. Филм комбиније овај материјал са савременим сведочењима неких од глумаца, учесника дебате, и њихове деце, као и богатим архивским материјалом у намери да осветли процес забране, сагледа идеолошке оквире времена, контекст домаће продукције и део ауторовог опуса.

Забрана тог филма временом је постала симбол Југославије као недовршеног социјалистичког експеримента. Макавејев је недуго затим напустио земљу и настанио се за стално у иностранству. „WR: Мистерије организма“ је данас један од глобално најпознатијих српских и југословенских филмова.

Овај документарац уједно је и последње појављивање Милене Дравић на филму. Снимљена је како говори о својој антологијској улози у простору поставке изложбе „МИЛЕНА“ у Филмској галерији нашег биоскопа.

 

Loading...