ДНЕВНИК ДИАНЕ БУДИСАВЉЕВИЋ / 1.12. / 17.00

01.12.2019., 17:00

Хрватска, Србија, Словенија 2019, 88’

Режија: Дана Будисављевић

Улоге: Алма Прица, Игор Самобор, Бисерка Ипша, Мирјана Kарановић

Фестивали и награде: Пула – 6 главних награда: Велика Златна Арена за најбољи филм, Златна арена за режију, Награда Федерације филмских критичара Европе и Медитерана – ФЕДЕОРА за најбољи хрватски дугометражни филм, Награда публике Златна врата Пуле, Златна арена за музику, Златна арена за монтажу

Ово је истинита прича о најбољим људима у најгорим временима. Диана Будисављевић била је хуманитарна и друштвена активисткиња из Загреба која је организовала акцију спасавања и збрињавања српске деце из усташких логора током Другог светског рата. Kористећи своје аустријско порекло, Диана је позвала власт, цркву и Црвени крст да спасу барем децу из логора. Након што нико није преузео одговорност, одлучила је да из свог стана организује акцију која је до краја рата спасила више од десет хиљада деце.

Редитељка Дана Будисављевић током посете Јасеновцу 2010. године добија од тадашње управнице меморијалног центра Дианин дневник, који је запис о готово непознатом јунаштву Диане и њених пријатеља и одлучује да на основу њега сними овај изузетан докуметарно-играни филм.

 

 

 

 

Loading...