ВИЗУЕЛНА УМЕТНОСТ И МЛАДИ

29.02.2020., 12.00

ВИЗУЕЛНА УМЕТНОСТ И МЛАДИ

У новој изложбеној сезони 2020. у Културном центру Београда  започињу  две нове  програмске целине  посвећене  визуелној уметности  и младима са циљем да се програм Галерија још више приближи младој публици као и  да се успостави  јача комуникација и веза са будућим младим професионалцима.
Активности у оквиру пратећег програма замишљене су са циљем да осветле поједине аспекте везане за савремене уметнике на нашој сцени и теме којима се баве, али и да истовремено акценат ставе на младе стручњаке, уметнике и историчаре уметности, који ће узети учешће у програму.
Маријана Вашчић и Тијана Саватић су ауторке два независна пројекта који ће бити реализовани у оквиру овог новог циклуса.

ig.zlozba
Ауторка пројекта: Тијана Саватић

Циклус радионица које преиспитују однос изложеног рада у физичком простору и дигиталне репродукције рада у простору друштвених мрежа

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Субота,  29. фебруар 2020, у 12 сати

Ig.zlozba представља циклус истраживачких радионица на којима ће се преиспитивати доживљај конкретног уметничког рада у физичком простору галерије спрам доживљаја који индукују његове репродукције у простору друштвених мрежа. Полазиште овако замишљеног програма је преиспитивање инстаграмичности као квалитета који се данас често приписује или одриче неком призору, укључујући и призоре који приказују уметничке радове. Фокус радионице је на томе шта изложба посматрачу може да понуди више од тога што нуде фотографије радова или сегмената њене поставке који се затичу на друштвеним мрежама. Као теоријска упоришта користиће се текстови у распону од есеја Валтера Бењамина ,,Уметност у доба техничке репродукције’’, до књиге Ане Пераице ,,Култура селфија.”

У практичном смислу, радионица има за циљ да активира публику и развија њене компетенције за сагледавање изложби и преношење њихове визуелне појавности на начин који очувава значења која су уметници и кустоси у њих унели. Интерактивни карактер радионице подстицао би учеснике да фотографишу изложбе и себе унутар њих и да промишљају начин на који се доживљај уметничког рада посредује и репродукује путем фотографије.

Прва у низу радионица биће реализована унутар просторне инсталације Одакле и Куда’ уметнице Весне Голубовић. Инсталација је сачињењена од слика и цртежа рађених диектно на зиду галерије у комбинацији са цртежима/сликама на платну.. Овако реализована инсталација постиже атмосферу халуцинантних представа, посредством оптичких варки које доводе у питање наш осећај за ограничења и коначност простора у коме се налазимо као и дводимензионалност површине по којој се рад простире. Овако реализован простор додатно циља на имерзивност посматрача и његово стапање са амбијентом поставке због чега представља идеално полазиште за реализовање овог типа радионице.

Пријаву за учешће у радионици послати путем мејла на адресу: ig.zlozbа@gmail.com
Потребно је пријавити се на мејл адресу до 22. 2.2020. Број полазника је ограничен.

Тијана Саватић пише поезију и текстове о феноменима у пољу визуелних уметности. Организовала је низ јавних читања, разговора о визуелним уметностима, предавања на тему извођења поезије на филму, радионице из области савремених приступа кустоским праксама и друге форме продукције и презентације уметничких пројеката у Београду, Панчеву, и региону. Коуредница је независног књижевног серијала у Панчеву Panchtown poetry. Током 2018. и 2019. године, у сарадњи са Стеваном Вуковићем, реализовала је кустоску радионицу за студенте историје уметности Изложботворница, која је до сада резултовала трима самосталним изложбама полазника. Део је редакцијског тима радио подкаста Сценирање на Радиоапарату. Своје лично и стручно упориште проналази у истраживању необичених начина извођења текста и перформативног карактера поезије. Тренутно припрема своју прву збирку песама.

Loading...