FESTIVAL SOLA – Ja – lutka/ I – a doll  

30.05.2021., 18:00

Ja – lutka/ I – a doll  

Projekat Ja – lutka/ I – a doll  je doktorski umetnički rad Marine Bukvički, nastao na Institutu za umetničku igru, na doktorskim studijama Umetnička igra i performans.

Projekat predstavlja omaž našoj istaknutoj naučnici Milevi Marić Ajnštajn baveći se njenim životom iz jedne sasvim drugačije vizure posmatranja. Osmišljen je tako da se ostvaruje kroz višemedijsku komunikaciju (audio, video, film i performans), te se iz tog razloga sastoji iz dva dela koja se izvode sinhrono (film od 90 min i performans u kome umetnica tokom izvođenja pravi vizualne zapise na slikarskim platnima postavljenim u prostoru). Ovo nije samo priča o Milevi Marić, ženi koja je nepravedno ostala u senci svoga muža i društva u kome je živela, već je to priča o svim ženama koje su na bilo koji način prošle ili upravo žive sudbinu sličnu njenoj.

Ja – lutka / I – a doll je priča o ljubavi i izdaji, o tome šta smo sve u stanju da žrtvujemo samo da bismo bili prihvaćeni. Takođe, ona postavlja pitanje koje je ujedno bilo i motiv za realizaciju ovog projekta a glasi: „Koliko košta ljubav?“

Autor: Marina Bukvički
Izvođači: Marina Bukvički i Ivan Nikolić
Kompozitor: Ivica Stjepanović
Fotografija i video: Zoran Milojević
Kostim: Marina Bukvički i Snežana Pešić Rajić
Produkcija: UMP

Loading...