Uslovi slobode

23.01.2024., 19:00

Galerija Artget, Trg Republike 5/I
Utorak, 23. januar, u 19 sati

Uslovi slobode je moderirani razgovorni program tokom kojeg će Bojan Babić i Ognjen Obradović ukrstiti zapažanja i iskustva u vezi sa radom u jeziku u širem smislu i govoriti o načinima na koje književni izrazi koje ostvaruju kao autori i dobijaju kao čitaoci rezoniraju s našim iskustvom ovde i danas.

Neposredni povod razgovora biće poslednji objavljeni naslovi dvoje autora, Glasine o slobodi i Uslovi korišćenja – iz čijeg je amalgamskog susticanja izveden naziv programa – dok njihov rad u kopirajtingu i kreativnim industrijama raspon tema proširuju na mnoga otvorena pitanja pristupa jeziku unutar različitih registara, njihovim mogućim sinergijskim spojevima i načinu na koji pesnički jezik može korektivno odraziti specifično iskustvo tržnice savremenosti obeležene, iznutra i spolja, pritiscima neprebrojivih izbora.

O autorima i naslovima:

Bojan Babić do sada je objavio deset knjiga proze i poezije: Pli-pli (kratke priče, 1996); Buke u prozi (pesme u prozi, 2003); Priče o sreći (kratke priče, 2008); Neljudska komedija (roman, 2010); Devojčice, budite dobre (roman, 2013); Ilegalni Parnas (roman, 2013); Čaplinova stopala (roman, 2015); Yahoo (roman, 2018); Kako se jede nar (roman, 2021); Glasine o slobodi (poezija, 2023). Za omnibus-roman Devojčice, budite dobre dobio je nagradu Fonda Borislav Pekić. Knjige su mu prevedene na engleski i makedonski jezik.

„Poezija Bojana Babića je reklama koju niko neće videti a donosi brzi pogled na propast/predratnim očima nade. Ona je i nepogled u koji staje dobar deo intimne istorije studenta književnosti, pokušaj da se zadovolji ljudska potreba za celovitošću noći, saznanje da je sve mnogo lakše kada si ljudožder. Babićeve Glasine o slobodi su glas protiv nasilja i femicida, antiratna himna, koja nas podseća da posle rata, odnosno između dva rata, ostaju samo strahovi i skepsa u postojanje boljeg sveta. Povremeno ispliva i neka izjava svedoka na osnovu obavezujućeg naloga, koja umesto da pokopa i sakrije, na svetlost dana izvuče TO.”
Dragana Mladenović

Ognjen Obradović piše poeziju, scenarije, drame i teorijske tekstove, a planira da napiše i roman. Autor dve knjige poezije – Oticanja (Mladi Dis, 2016) i Uslovi korišćenja (Raštan izdavaštvo, 2022) – i jednog doktorata o pozorištu, koji iščekuje svoju odbranu.

„Druga zbirka pesama Ognjena Obradovića, Uslovi korišćenja, u potpunosti razobličava marketinško i digitalno, kao amblematične pojmove naše svakodnevnice. Preispitujući svet kroz odnose arhitekture i neoliberalnog kapitalizma ili, na primer, istorije i industrije zabave, autor uspeva da ironičnim rakursom poetizuje jezik reklamnih slogana (koji licemerno skriva socijalno- ekonomsko izrabljivanje) i na taj način ukaže na grotesknost okruženja u kojem obitavamo. Vredna posledica ovakvog pesničkog pristupa jeste zahtev da poskidamo sve maske, nametnute bleštavilom trgovačkih brendova sa ekrana, da bismo doprli do sopstvene autentičnosti.”
Petar Matović

Ulaz na program je slobodan.

 

Loading...