„Ljubav je telom postala“ – Božić

28.12.2009, 17:31.
blank-image

Treći deo multimedijalnog projekta TEMELJ EVROPSKE KULTURE i UMETNOSTI – BIBLIJA

Multimedijalni projekat Temelji evropske kulture i umetnosti – Biblija, pokušaj je da se kroz formu muzičko-scenskog programa, sredstvima moderne komunikacije bliske čoveku našeg vremena, predstavi i približi najprevođenija knjiga svih vremena – Biblija.
Ciklus je koncipiran u četiri celine sa temama koje su nepresušni izvor inspiracije umetnika svih vremena: Ljubav, Stvaranje, Rađanje i Uskrsnuće.

Treći deo:
Ljubav je telom postala – Božić

Učestvuju:
Vokalni ansambl OKTOIH i maestro Aleksandar Saša Spasić ; deca doma J.J. Zmaj iz Beograda; Leon Walker Peshakovic interpretacija teksta ; Alekandar Ninković, doktorant biblijske teologije.

Pre i za veme programa aukcijska prodaja radova dece ometene u razvoju koja su inpiraciju našla u pričama o Božicu. Sav prihod se poklanja toj deci za nabavku didaktičkih materijala. Deci pričao priče i radio sa njima Zoran Čalija, akademski slikar , član upravnog odbora ULUSa.

Suština Božića je dar, darovanje. Ne bi bilo preterano reći da je od svih biblijskih izveštaja, priča o Božiću pustila najdublje korene u kulturi zapadne civilizacije. Božić zauzima centralno mesto u merenju vremena cele civilizacije, pa čak i onih naroda kod kojih su hrišćani beznačajna manjina. Sa Božićem završavamo i počinjemo godinu. Božić je vreme sreće, radosti i veselja, vreme odmora od napornog posla tokom godine, vreme nove nade, vreme darivanja. No, u isto vreme, ni jedan od biblijskih događaja ne gubi u popularnoj kulturi toliko vezu sa svojim izvornim značenjem i smislom postojanja, kao što je slučaj sa Božićem. Ljudskom rodu je darovan Spasitelj, i zato je suština Božića darovanje – svojim darovima našim voljenima mi ponavljamo i uprisutnjujemo dar koji je nama dat u Isusu. Nažalost, pretvaranje svega u profit dovodi da je od Biblijske poruke – Darovan vam je Spasitelj – ostala prečesto poruka – Darujte i kupujte da bi darovali. Biblijskog događaja nema, a tu su novi promoteri događaja, razni Božić Bate, Deda Mrazovi čija poruka nije poruka nade, već komercijalizacije u kojoj se civilizacija već odavno guši. Otkriti ponovo Biblijsku poruku Božića znači otkriti ponovo poruku nade koja važi za sva vremena, u kojoj svako može naći snagu da preživi teška vremena…

mr Aleksandar Ninković

Loading...