Beogradski kompozitori za trio Singidunum

14.12.2009, 15:50.
blank-image

Premijerno će biti izvedeno delo Ivana Brkljačića “7 kroki ilustracija i epilog“, ili „kako su SING I DUNU sreli Malu stanu”, kao i delo Ante Grgina “Mesečina nad Vermontom”.

Stana Krstajić (flauta), Ksenija Milošević (violina) i Dejan Subotić (klavir) izvešće kompozicije Dejana Despića, Draška Adžića i Dragane Jovanović, kao i kompoziciju Božidara Miloševića i Ante Grgina, a premijerno će biti izvedeno delo Ivana Brkljačića 7 kroki ilustracija i epilog, ili kako su SING I DUNU sreli Malu stanu, kao i delo Ante Grgina Mesečina nad Vermontom.

Trio Singidunum čine:

Stana Krstajić, koja je studirala flautu na FMU u Beogradu u klasi Miodraga Azanjca. Bila je aktivni polaznik majstorskih kurseva Karla Zebona, Alena Mariona i Orela Nikolea i dobitnik specijalne stipendije za kurs kod Severina Gacelonija na Muzičkoj akademiji Kiđana u Sijeni. Godine 1987. primljena je na Visoku muzičku školu u Trosingenu (Nemačka) na studije u klasi Arife Ginzel Tatu. Na poziv Karla Zebona do 1988. nastavlja studije u Berlinu. Magistrirala je 1995. godine na konzervatorijumu Rihard Štraus u Minhenu u klasi Marijane Henkel. Usavršavala se i na Akademiji u Vircburgu u klasi Konrada Hampea.
Od 1989. je stalni član, a od 1995. i solo flautistkinja orkestra beogradske Opere i baleta. Gostovala je na festivalu Oleg Kagan u Bavarskoj 1999. sa Dejm Margaret Prajs, kao i na festivalu Niederreinscher Herbst na poziv Opere iz Dizeldorfa, gde je nastupala sa solistima dizeldorfske opere i kao solista.
Ostvarila je puno snimaka za radio i televiziju i svirala na brojnim solističkim koncertima, kao i na koncertima kamerne muzike u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj i Jugoslaviji. Svirala je mnoga prva izvođenja, a više kompozitora joj je posvetilo svoja dela.
Stana Krstajić je solo flautistkinja Beogradske filharmonije. Od marta 2003. godine svira na flauti Pearl.
Ksenija Milošević je diplomirala i magistrirala na FMU u Beogradu, u klasi prof Dejana Mihailovića. Ksenija je dobitnik prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i prve nagrade na takmičenju Muzičke omladine Laureati Orfeja. Nastupala je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS i orkestrom Vojske Jugoslavije. Bila je član kamernog orkestra Majstori gudači. Angažovana je kao zamenik koncertmajstora Beogradske filharmonije. Sa ansamblom Ognjen i prijatelji gostovala je širom Evrope i snimila tri CD-a..
Dejan Subotić je studirao klavir kod Andreje Pregera, Andreje Inhof i Nevene Popović, u čijoj klasi je diplomirao i magistrirao na FMU u Beogradu. Nakon toga je diplomirao i magisatrirao čembalo u klasi Zorice Ćetković.
Kao stipendista Evropske komisije, usavršavao se na Visokoj Kraljevskoj muzičkoj školi u Stokholmu (odsek za kamernu muziku u Edsbergu, prof Mats Seterkvist). Bio je aktivan učesnik majstorskih kurseva klavira, čembala i kamerne muzike kod Petera Lenerberga, Borbole Doboži, Petera Dirksena, Konstantina Boginoa, Sijavuša Gadžijeva, Borisa Previšića.
Dobitnik je treće nagrade na pijanističkom takmičenju u Rimu i treće nagrade na konkursu Kawai u Italiji. Bio je finalista Danskog festivala kamerne muzike 2004. godine.
Nastupao je na više festivala, kao što su Međunarodna tribina kompozitora i Ars vivendi clavicembalum. Godine 2004. predstavljao je FMU na master-klasu barokne i savremene muzike u Dubrovniku. Tokom 2005. i 2006. godine, održao je koncerte savremene kamerne muzike u Salama Beogradske filharmonije i Skupštine grada, sa istaknutim beogradskim muzičarima. Član je nekoliko kamernih ansambala, a od 2002. godine sarađuje sa kamernim orkestrom Gudači Sv. Đorđa i Beogradskom filharmonijom. Nastupao je u Austriji, Rumuniji, Slovačkoj, Hrvatskoj i Češkoj.
Radi kao docent na Katedri za kamernu muziku na FMU u Beogradu.

Loading...