VI Međunarodni festival čembala: Laura Puerto (Španija)

07.11.2009, 17:04.
blank-image

Na programu koncerta su španska renesansna i ranobarokna muzika

Na programu koncerta:

Antonio de Cabezón (1510 – 1566)
Tiento de V tono
Tiento de II tono
Dulce Memorić (Sandrin) – Hernando de Cabezón (1541 1602)
Tiento de IV tono
An col que col partire (De Rore)
Tiento de II tono
Aiuli vous so la verdura (Lupus)
Tiento de I tono
Pisne me pulvenir (Crecquillon)
oooooooOOOOOOOoooooooEnsalada
de VIII tono punto alto
(Sebastián Aguilera de Heredia 15651627)
Gallardas I
(Joan Baptista Cabanilles 16441712)
Fantasía que contrahace la harpa a la manera de Ludovico
(Alonso Mudarra 15101580)
Folías
(Antonio Martín y Coll 16601734)
Variaciones del fandango espańol
(Félix Máximo López 17421821)

Laura Puerto (Taragona, Španija) je započela svoje muzičko obrazovanje na Muzičkom konzervatorijumu u svom rodnom gradu. Potom je studirala čembalo u klasi Izabele Roče na Konzervatorijumu u Barseloni a studije je okončala sa najvišim ocenama na Kraljevskom konzervatorijumu u Madridu. Pohađala je kurseve i majstorske radionice Rolfa Lislevanda, Riharda Egara, Jan Vilen Jansena i dr. Sarađivala je i nastupala je kao klavirska pratnja i kontinuo muzičar sa Đordijem Savalom, Manfredom Kramerom, Pjer Hemonom, Monsera Figeras, Evelin Tab, Pol Linhotsom, Čarlsom Bretom, Sabin Ont, Rut Holton i dr. Redovno nastupa sa nekoliko kamernih sastava i orkestara koji izvode ranu muziku. Snima za mnogobroje radio stanice i televizijske kuće. Izvodila je dela barokne i savremene muzike na koncertima širom Evrope i Amerike. Kao solista i kontinuo izvođač učestvovala je u snimanju različitih dela rane španske muzike. Interesovanje za ranu špansku muziku je rezultiralo specijalističkim studijama duple iberijske harfe koja je nezaobilazni instrument, danas nažalost zaboravljen, prilikom izvođenja muzičkih dela iz ovog repertoara. Na specijalističkim studijama je u klasi Nurije Ljopis koja se smatra najvećim autoritetom za duplu iberijsku harfu.
Jedan od Laurinih budućih projekata je CD izdanje francuske muzike iz vremena Luja HIV koji će snimiti sa svojim sastavom La Bellemont za muzičku kuću Brilliant Classics.
Laura Puerto radi kao profesor čembala i kontinua na muzičkim akademijama u Taragonu, Salamanki i Madridu, ali i u Nacionalnom okrestru mladih Španije.

Loading...