Program u čast Pera Jakobsena

04.05.2010, 11:26.
blank-image

Povodom objavljivanja knjiga Južnoslovenske teme Pera Jakobsena i zbornika radova U čast Pera Jakobsena (izdavač SlovoSlavia, Beograd, 2010)

Učestvuju: Per Jakobsen (Danska), Persida Lazarević Di Đakomo, Dejan Ajdačić, Predrag Palavestra i Jovan Delić.

Per Jakobsen (1935), danski lingvista, leksikograf, istoričar i tumač književnosti, prevodilac. Na Univerzitetu u Kopenhagenu je diplomirao, doktorirao i predavao na slavistici. Osnivač je Odseka za serbokroatistiku Univerziteta u Kopenhagenu (1968). Autor je značajne istorije srpske i hrvatske književnosti Litteraturen i Jugoslavien I: Kroatisk litteratur 1800-1945 (1988); Litteraturen i Jugoslavien I: Serbisk litteratur 1770-1945 (1989), niza konkordancija dela srpskih i hrvatskih pisaca, rečnika Dansk serbokroatisk ordbog / Dansko-srpskohrvatski rječnik (1994; 1996) i Serbokroatisk dansk ordbog / Srpskohrvatsko-danski rječnik (1997) i urednik nekoliko zbornika. Na danskom su objavljeni Jakobsenovi prevodi dela Iva Andrića, Miroslava Krleže, Ranka Marinkovića, Miodraga Bulatovića, Dubravke Ugrešić, Aleksandra Tišme i dr. Per Jakbsen je 1988. izabran za člana Srpske akademije nauka i umetnosti.
Knjiga Južnoslovenske teme predstavlja izbor Jakobsenovih radova iz južnoslovenske filologije.
U svojoj belešci o delu i značaju Pera Jakobsena, priređivačica zbornika Persida Lazarević Di Đakomo između ostalog kaže:
Ako se pogleda razvojni put pre svega naučne delatnosti Pera Jakobsena, moguće je primetiti da u suštini prati, na izvestan način, društvene i istorijske događaje u Jugoslaviji: sve do izbijanja poslednjih ratova na Balkanu, Jakobsen se sveobuhvatno bavio jugoslovenskim lingvističkim i književnim problematikama i temama.
Nakon toga je Jakobsen izdefinisao svoje teoretske stavove u odnosu na jezik, te u odnosu na posebnosti srpskih, hrvatskih, bosanskih i crnogorskih autora i njihovih dela. Što se tiče gledišta na jezik, Per Jakobsen je ostao dosledan: do umirovljenja se katedra koju je vodio na Univerzitetu u Kopenhagenu bavila „serbokroatistikom“, podvlačeći lingvistički aspekt jezika, kao što i doliči naučniku, i ne držeći do političkih naziva tog istog jezika. U tu svrhu je Jakobsen produbio svoja istraživanja na polju sociolingvistike (u saradnji sa Snježanom Kordić), pre svega imajući u vidu strukturu sloga, koja odražava identitet jednog jezika, i čija je pravila kombinovanja Per Jakobsen odredio kao „DNK profil jezika“ i time potvrdio jedinstvenost srpskohrvatskog.
Istu naučnu nepristrasnost Per Jakobsen održava i u stavovima o (nacionalnoj) pripadnosti pojedinih autora i njihovih dela. Pitanje identiteta južnoslovenskih autora i njihovih književnih delatnosti nije uspelo da poljulja Jakobsenovo logičko razmatranje raznih slučajeva na osnovu postulata preuzetih iz skandinavskih i drugih svetskih književnosti, čime je još jednom potvrđena naučnost stavova danskog jugoslaviste Pera Jakobsena.

Dejan Ajdačić (1959) je filolog, folklorista, teoretičar književnosti i prevodilac. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu, a sada predaje srpsku književnost i jezik na Institutu filologije kijevskog Nacionalnog univerziteta „Taras Ševčenko“. Kao gost držao je predavanja na brojnim evropskim univerzitetima. Objavio je stotinak radova o folkloru balkanskih Slovena, srpskoj i slovenskim književnostima, kao i prevode sa ruskog, ukrajinskog, bugarskog i italijanskog jezika.Osnivač je i glavni urednik časopisa Kodovi slovenskih kultura. Upravnik je kulturne mreže Projekta Rastko i osnivač sajta Slovenska kapija. Član je Komisije za etnolingvistiku pri Međunarodnom komitetu slavista.
Objavio nekoliko knjiga, među kojima su: Prilozi proučavanju folklora balkanskih Slovena (2004), Slavistička istraživanja, (2007), Futuroslavija. Studije o slovenskoj naučnoj fantastici (2008).

Jovan Delić (1949) kritičar i tumač književnosti, professor na Filološkom fakultetu u Beogradu na predmetu srpska književnost 20. veka.

Predrag Palavestra (1930) književni kritičar, istoričar, član srpskog PEN centra i redovni član SANU.

Loading...