Predstavljanje Odabranih dela Vladimira Pištala

29.04.2010, 11:30.
blank-image

Povodom izlaska poslednje knjige iz ovog projekta Slikovnica/ Noći

Kulturni centar Beograda ovogodišnju saradnju sa izdavačkom kućom Agora počinje u velikom stilu: predstavljanjem sabranih/odabranih dela Vladimira Pištala. Za Pištala se može reći da se u ovom trenutku verovatno nalazi u zenitu svoje slave: pohvaljen od strane kritičara, voljen od strane čitalaca, sa primernom intelektualnom biografijom i opusom koji je reprezentativan u svakom smislu i predstavlja jedan od vrhova srpske književnosti poslednjih nekoliko decenija. Otuda se za Agorin poduhvat izdavanja sabranih Pištalovih dela može reći da ima kulturno-istorijsku vrednost i treba mu poželeti svaki komercijalni uspeh.

Vladimir Pištalo (Sarajevo,1960) je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a trenutno živi na relaciji Srbija – Amerika, gde na univerzitetu u Vusteru (Masačusets) predaje svetsku i američku istoriju. Pištalo na književnu scenu stupa početkom osamdesetih godina, kao jedan od najtalentovanijih pripadnika tzv. mlade srpske proze. Krajem iste decenije jedan je od osnivača Beogradske manufakture snova, književno-duhovne grupacije koja se može razumeti i kao zenit srpskog postmodernizma. Po izbijanju rata odlazi u Ameriku, gde do danas ostaje.
Objavljene knjige: Slikovnica (1981), Manifesti (1986), Noći (1986), Korto Malteze (1987), Kraj veka (1990), Vitraž u sećanju (1994), Priče iz celog sveta (1997), Aleksandrida (1999), Milenijum u Beogradu (2000) i Tesla, portret među maskama (2008).

Učestvuju: urednik Nenad Šaponja i autor

Loading...