Bitka kod Crvene stene (Kina, 2008)

10.12.2009-10.01, 13:46.
blank-image

Ova čuvena bitka je ovekovečena u romanu “Ljubav u tri kraljevstva”. Iako je roman napisan pre nekoliko vekova, i dalje se čita širom Azije, i inspirisao je više od desetak video igara i brojne stripove.

Priča filma Bitka kod Crvene stene odigrala se 208. godine nove ere u Kini, koja je tada bila podeljena na više zaraćenih država. Ambiciozni vojskovođa Čao Čao, koristeći cara kao svoju marionetu, zaratio je sa kraljevstvom na zapadu kojim je vladao carev ujak, Liu Bei. Njegov konačni cilj je bio da postane car ujedinjene Kine.
Liu Bei je poslao svog vojnog savetnika Zuge Liang kao izaslanika u južno Kraljevstvo Vu, pokušavajući da ubedi tamošnjeg vladara Sun Kvana da udruže snage. Tamo je upoznao Vuovog vicekralja Zu Jua, i njih dvojica postaju prijatelji.
Besan zbog saznanja da su dva kraljevstva postala saveznici, Čao Čao je poslao vojsku od osam stotina hiljada vojnika i dve hiljade brodova na jug, nadajući se da će ubiti dve muve jednim udarcem. Njegova vojska se ulogorila u šumi s druge strane reke Jangce kod Crvene stene, gde su bili ulogoreni saveznici. Uz sve manje zalihe hrane i brojno nadmoćnijeg neprijatelja, izgledalo je da su saveznici propali. Zou Ju i Zuge Liang morali su da se oslone na zajedničku mudrost kako bi preokrenuli ishod bitke. Brojna nadmudrivanja, na kopnu i na vodi, konačno su kulminirala najčuvenijom bitkom u kineskoj istoriji, u kojoj je spaljeno dve hiljade brodova, a tok istorije Kine promenjen zauvek. To je bila bitka kod Crvene stene.
Ova čuvena bitka je ovekovečena u romanu Ljubav u tri kraljevstva. Iako je roman napisan pre nekoliko vekova, i dalje se čita širom Azije, i inspirisao je više od desetak video igara i brojne stripove.
Ova priča je privlačila reditelja Džona Vua preko dvadeset godina, ali tada, ni tehnologija ni tržište nisu mogli da podrže film ovih razmera. Prilika se ukazala u leto 2004. godine… Pripreme za snimanje su trajale oko tri godine. Sa $80 miliona dolara, koliko je uloženo u ovaj film, Bitka kod Crvene stene je najskuplji kineski film ikada napravljen..
Čuvena bitka kod Crvene stene odigravala se i na vodi i na kopnu. Planiranje ove scene je trajalo više od godinu dana. Izgrađeno je osamnaest brodova u realnoj veličini. na mestu snimanja, pošto bi bilo previše teško transportovati ih. Najveći od njih je bio dug preko 38 metara Izgradnja tih brodova je trajala osam meseci. Mnogi manji brodovi su izgrađeni u obližnjem brodogradilištu i dopremljeni na lokaciju. Ostalih dve hiljade brodova je kreirano digitalno.
Bitka na vodi se snimala u četiri koraka: prvo uživo na lokaciji, i to su uglavnom bili brodovi u plamenu i vojnici, koji padaju u vodu. Drugo, veliki rezervoar je izgrađen na ogromnom stejdžu u blizini Pekinga, što je zahtevalo da neki brodovi budu rastavljeni na delove, dopremljeni do rezervoara i ponovo sastavljeni. Leung je tu snimao brodove koji su se sudarali, dok je trajala bitka i požar. Potom je obavljeno snimanje minijatura koje naglašava deo sa glumcima. I, konačno, studio za vizuelne efekte Orphanage je kompletirao neke od snimaka.
Kopnena bitka je finale filma, i počinje kada fiktivni general Gan Đin, kojeg glumi Šidou Nakamura juriša ka obali i žrtvuje se dižući kapiju tvrđave u vazduh. Nakon toga, Zu Ju vodi svoju vojsku i nastavlja napad. On želi i da izbavi svoju suprugu, Điao Kiao, koju Čao Čao drži zatočenu u tvrđavi.
Ova epska bitka, koja je i jedina prilika u filmu da se Zu Ju i njegov zakleti neprijatelj Čao Čao suoče, nesumnjivo će se zadržati u svesti gledalaca dugo nakon završne špice.

režija: Džon Vu
uloge: Toni Leung, Takeši Kaneširo, Fenđi Žang

Loading...