NOVE PERSPEKTIVE JUGOISTOČNE EVROPE: Iz ugla fotografa sa Balkana

17.11.2012-14.12, 13:32.
blank-image

Izložba predstavlja radove petnaest talentovanih fotografa iz Jugoistočne Evrope čiji je zadatak bio da naprave foto-eseje o aktuelnim pitanjima iz regiona
Izložba Nove perspektive Jugoistočne Evrope: Iz ugla fotografa sa Balkana predstavlja radove petnaest talentovanih fotografa iz Jugoistočne Evrope. Oni su odabrani da učestvuju na master klasu za profesionalne fotografe koji su organizovali World Press Photo i Fondacija Robert Bosch tokom 2010. godine. Posle master klasa zadatak učesnika bio je da naprave foto-eseje o aktuelnim pitanjima iz regiona. Cilj je bio da se prikaže promenjena stvarnost u lokalnim i regionalnim sredinama i da se podstakne posmatranje Jugoistočne Evrope iz „nove perspektive“.
Budući da su iz ovog regiona, fotografi su radili u okviru različitih potkultura kako bi omogućili novi uvid i nov način razmišljanja o regionu u kome su stereotipi isuviše dobro poznati.
Odabrani fotografi su: Andrei Pungovschi (Rumunija), Armend Nimani (Kosovo), Bevis Fusha (Albanija), Dženat Dreković (Srbija), Eugenia Maximova (Bugarska), Ferdi Limani (Kosovo), Jasmin Brutus (Bosna i Hercegovina), Jetmir Idrizi (Kosovo), Marko Risović (Srbija), Nemanja Pančić (Srbija), Octav Ganea (Rumunija), Petrut Calinescu (Rumunija), Sanja Knežević (Srbija), Tomislav Georgiev (Makedonija), Vesselina Nikolaeva (Bugarska).
U Kulturnom centru Beograda biće organizovana i serija tematskih razgovora i fotografskih radionica uz ovu izložbu, koje će, posle Sarajeva i Beograda u 2012, naredne godine biti prikazana i u Zagrebu i Berlinu.

Prateći program: SLOBODE I GRANICE

18. novembar – 14. decembar 2012.
radno vreme: utorak–nedelja: 11.00 – 21.00

utorak, 20. novembar
18.00 – 20.00 Panel diskusija: Fotožurnalizam u Srbiji – Nove perspektive
Pozicija fotožurnalizma u Srbiji danas – tradicionalne i savremene forme foto-novinarstva, stariije i mlađe generacije, dokumentarna fotografija, pozicija foto-novinarstva u Srbiji u odnosu na region.
Moderator: Nemanja Jovanović (fotograf, novinska agencija Tanjug)
Učesnici: Imre Szabo (nezavisni fotograf i urednik fotografije magazina „Status”), Tomislav Peternek (fotograf, ULUPUDS), Srđan Ilić (pomoćnik direktora za fotografiju, novinska agencija Tanjug), Saša Čolić (dokumentarni fotograf/Kamerades.com), Ivana Tomanović (docent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu – Katedra za fotografiju).

petak, 23. novembar
19.00 Projekcija filma Čija je ovo pesma?,režija: Adela Peeva, Bugarska
Zanimljiv prikaz regiona, običaja, kulture i pre svega predrasuda sa kojima smo odgajani, koje živimo i kojima često ne možemo da se odupremo. U potrazi za istinskim korenima ove dopadljive melodije, rediteljka putuje po Turskoj, Grckoj, Makedoniji, Albaniji, Bosni, Srbiji i Bugarskoj. Putovanje obiluje humorom, sumnjom, tragedijom i iznenađenjem jer stanovici svake od zemalja strastveno tvrde da je pesma njihova, razvijajući brojen „utemeljene” priče o njenomn poreklu. Melodija se pojavljuje iznova u različitim formama – kao ljubavna poema, religijska pesma, revolucionarna himna, pa i vojni marš. Snažne emocije i tvrdoglavi nacionalizam pokrenuti zbog jedne pesme čine se ponekad komičnim, ponekad sablasnim. U regionu opsednutom etničkom mržnjom i ratom, nešto što kreće kao bezazlena istraga završava kao sociološka i istorijska studija o suštinskom međusobnom nerazumevanju naroda Balkana.

subota, 24. 11. 2012.
16.00 – 21.00 Fotoradionica „Slobode i granice”, 1. deo
Radionicu vode Marko Risović i Nemanja Pančić, fotografi i učesnici izložbe SEE New Prospectives: Iz ugla fotografa sa Balkana
Radionica je zatvorenog tipa i sa ograničenim brojem učesnika

sreda, 28. 11. 2012.
18.00 – 20.00 Panel diskusija 2: Nove perspektive za mlade na Balkanu
Mladi, kultura, Balkan – Mnogo pitanja, ideja i stavova o tome koje su i kakve perspektive za mlade danas i ovde.
Moderatorka: Jelisaveta Blagojević (profesorka, Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum, Srbija)
Učesnici: Jovan Čekić (vizuelni umetnik), Predrag Vukčević, hip hop izvođač, Rajko Božić, producent, “ShareFestival”, Dobrica Veselinović, Organizacija „Ministarstvo Prostora”

subota, 8. 12. 2012.
16.00 – 21.00 Fotoradionica „Slobode i granice”, 2. deo
Radionicu vode Marko Risović i Nemanja Pančić, fotografi, učesnici projekta SEE New Prospectives: Iz ugla fotografa sa Balkana
Radionica je zatvorenog tipa i sa ograničenim brojem učesnika

sreda, 12. 12. 2012.
19.00 Projekcija filma Sumrak heroja = Hrvatska, Evropa i Međunarodni tribunal
Dokumentarni film iz serijala “Return to Europe“ (ESI) koji govori o sledećoj državi članici Evropske unije.
Hrvatska, koja je bila izolovana krajem 1999, uspela je da se izvuče iz izolacije, nagodi se sa svojom nedavnom prošlošću i otvori se prema ostatku Evrope i svojim susedima. Na kraju je uverila Evropu da je spremna da se pridruži Evropskoj uniji. U produkciji Geralda Knausa i Frica Ofnera, film je zasnovan na istraživanju ESI-a i deo je serijala „Povratak u Evropu“ www.returntoeurope.org podržanog od strane ERSTE Fondacije

četvrtak, 13. 12. 2012.
18.00 Otvaranje mini-izložbe fotografa učesnika fotoradionica

Loading...