NAGRADA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA NA 55. OKTOBARSKOM SALONU

01.11.2014, 17:28.
blank-image

Foto: Milorad Mladenović, „Bez naziva (školske stolice)
Žiri za nagradu Kulturnog centra Beograda, koji je radio u sastavu: Svetlana Petrović, urednica Likovne redakcije, Gordana Dobrić, kustoskinja, i Nela Tonković, direktorka Moderne galerije „Likovni susret“ Subotica, odlučio je da na 55. Oktobarskom salonu u Beogradu dodeli nagradu Miloradu Mladenoviću za rad u mediju fotografije Bez naziva (školske stolice), iz produkcije 2014. godine.

Žiri je razmatrao nekoliko radova za nagradu KCB-a, ali je rad Milorada Mladenovića jednoglasno odabran, sa sledećom argumentacijom:

Serija fotografija Bez naziva (školske stolice) u repetitivnom taktu predstavlja isti motiv naslona sličnih, a različitih školskih stolica, no ipak sa na svakoj pojedinačnoj fotografiji vidljivim drugačijim tragovima jedinstvenosti oblikovane protokom vremena i korišćenjem predmeta kao mobilijara ustanove za visokoškolsko obrazovanje, u kojoj je autor zaposlen. Vizuelni markeri svakog od naslona stolica, nastali upotrebom predmeta ili popravkama zbog njegove dotrajalosti, precizno su zabeleženi u prirodnoj veličini objekta. Birajući da prikaže predmete iz sopstvenog okruženja, pretvarajući jedan gotovo slučajni motiv u opšti znak namernog i namenskog (ili ponekad slučajnog i usputnog) trošenja određenih značenja, Mladenović se na veoma uspešan i istančano duhovit način upustio u trajuću debatu o distribuciji znanja.

Istovremeno, rad Bez naziva (školske stolice) suptilno angažovano odgovara na koncept ovogodišnjeg Oktobarskog salona („Stvari koje nestaju“).

Nagrada Kulturnog centra Beograda sastoji se od organizacije samostalne izložbe Milorada Mladenovića u nekoj od galerija KCB-a u 2016. godini. Uz čestitke Miloradu Mladenoviću, kustoski tim KCB-a se raduje saradnji sa ovim umetnikom i temeljnom upoznavanju publike sa njegovim radom.

U Beogradu, 1. 11. 2014.

Svetlana Petrović, Gordana Dobrić, Nela Tonković

Loading...