Koncert violončeliste Dušana Stojanovića

14.12.2015, 21:00.
blank-image

Koncert u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije

Program:
Dmitrij Kabalevski
Pet etida, op. 67 za violončelo solo
Lied
Marsch
Tanz
Improvisation
Scherzo

Johan Sebastijan Bah
Svita za violončelo solo br. 1 u Ge-duru
Preludijum
Alemanda
Kuranta
Sarabanda
Menuet I i II
Žiga

Ivan Jevtić
Prekinute melodije za violončelo solo

Gaspar Kasado
Svita za violončelo solo
Preludio Fantasia
Sardana (Danca)
Intermezzo e Danza Finale

Biografija:
Dušan Stojanović (Beograd) je stekao obrazovanje u muzičkim školama Dr. V. Vučković i K. Stanković, a potom je diplomirao na FMU u klasi prof. F. Jakovčić. Po završetku studija, pohađao je majstorski kurs kod prof. Majkla Flaksmana (SAD) i kao redovan student postdiplomskih studija kod istog profesora, stekao diplomu Koncertanta (1989) na konzervatorijumu u Šafhauzenu u Švajcarskoj.
Dugogodišnji je član kamernog ansambla Beogradski gudački kvartet, sa kojim je nastupao na koncertima i muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu (Italija, SAD, Nemačka i bivša Jugoslavija) i sa kojim je snimio četiri kompakt diska.
Bio je prvi violončelista kamernog orkestra Beogradska sinfonieta, sa kojim i dalje povremeno nastupa, a od 2003. godine je prvi violončelista i solista Kraljevskih gudača Sv. Đorđa. Sa ovim ansamblom je učestvovao na turnejama u inostranstvu (Italija, Austrija, Nemačka, Norveška, Bosna, Crna Gora, Mađarska) i snimio je komapkt disk kao solista izvodeći dela M. Marea i F. Kuprena. Kao solista je nastupao sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla Stanislav Binički.
Bavio se pedagoškim radom u više muzičkih škola u Beogradu, a bio je i honorarni saradnik svih značajnijih simfonijskih i kamernih orkestara u zemlji. Kao solista i član kamernih ansambala je nastupao u mnogim zemljama, u skorije vreme u Nemačkoj i Japanu. Godine 2013. je izdat komapkt disk diskografske kuće MASCOM u kome se pojavljuje kao solista.
Često nastupa sa pijanistkinjom Radmilom Stojanović kao kamerni ansambl Duo Stojanović. Među njihovim aktivnostima se izdvajaju koncerti širom Srbije, nastupi na međunarodnom festivalu Čelo fest u Beogradu, humanitarni koncerti, saradnja sa brojnim centrima za kulturu u Srbiji, saradnja sa SOKOJ-em, kao i saradnja sa Sekretarijatom za kulturu Beograda na nekoliko projekata. U oktobru 2015. godine su nastupili u okviru svetske izložbe EXPO 2015 u Milanu. Snimili su dva kompakt diska, prvi sa delima K. Debisija i G. Forea i drugi sa delima srpskih kompozitora za violončelo i klavir kao živi snimak koncerta na Čelo festu.
Dušan Stojanović je od 2001. godine stalno angažovan kao vođa deonice violončela i solo-čelista Simfonijskog orkestra RTS-a.

Loading...