Muzika Trga – letnja scena KCB-a

02.07.2015-30.08, 20:00.
blank-image

Kao i prethodnih godina Kulturni centar Beograda će u toku jula i avgusta organizovati letnje muzičke programe na platou kod fontana i bašte kafea.
Muzika trga je koncipirana u nastojanju da muzika postane sastavni deo života našeg grada, svakodnevnica velikog broja ljudi koji ovuda prolaze. Ove godine ćemo imati priliku da uživamo u izvođenjima ne samo domaćih, nego i stranih grupa. Programi se odvijaju tokom jula i avgusta meseca

Četvrtak, 2. jul
20.00 – Goran Grbić trio
Goran Grbić, truba, Milovan Paunović, klavir i Predrag Revišin, kontrabas

Četvrtak, 30. jul
20.00 – Klecmer bend YXALAG (Nemačka)
Jakob Lakner, klarinet, Nele Šaumburg, violina, Luka Stanković, trombon,
Nikolas Kiken, gitara i Ulrih Celer, kontrabas

Petak, 7. avgust
12.00 – Najavnikoncert niškog džez festivala Nišvil

Četvrtak, 13. avgust
20.00 – Goran Jurić trio (Hrvatska)
Goran Jurić, gitara, Dario Hleb, bas gitara, begeš i Dario Dobek, bubnjevi

Četvrtak, 20. avgust
20.00 – Džez kvartet Hashima – OTKAZANO!
Srđan Mijalković, tenor saksofon, Aleksandar Hristić, bubnjevi,
Vanja Todorović, kontrabas i Igor Mišković, gitar

Četvrtak, 27. avgust
20.00 – Kristijan Mlačak trio
Kristijan Mlačak, saksofon, Aleksandar Grujić, klavir i Miloš Čolović, kontrabas

Mladi ansambl Yxalag već zrelih muzičara svira od 2008. godine. Zajedno aranžiraju svoju muziku, iznova se igrajući motivima i ritmovima. Raznovrsnost ideja potiče iz različitog porekla i jezika članova ansambla, što rezultira originalnim Yxalag stilom. Istančan osećaj za energiju, formu i fluidnost daje pečat njihovom komponovanju i izvođenju. Oni pokreću slušaoca, pozivaju na ples, ali ga i podstiču na preispitivanje svojih predubeđenja. Yxalag crpi inspiraciju iz klecmera, tradicionalne narodne muzike Jevreja istočne Evrope, i na ovoj osnovi skicira sopstvene muzičke impresije. Ansambl karakterišu klasično muzičko obrazovanje i džez improvizacija, čime dodaju boju uobičajenoj klecmer paleti. U svojim živim nastupima, oni teže da sačuvaju vatreno izvođenje, kako je propovedao Maler.
Njihova muzika prevazilazi okvire žanrova i otelotvoruje Evropu bez granica i predrasuda.

Sastav Goran Jurić trio čine Goran Jurić (gitara), Dario Hleb (bas gitara, begeš) i Dario Dobek (bubnjevi). Trio istražuje tonske i harmonijske mogućnosti malog sastava, suprotstavljajući moderne i tradicionalne elemente. Na programu su autorska dela Gorana Jurića, kao i džez standardi u razigranim, optimističnim i maštovitim aranžmanima. Trio u ovom sastavu deluje od 2013. godine. U procesu su snimanja svog prvog autorskog albuma.

Hashima je muzički sastav koji je nastao sa idejom da koncept slobodne improvizacije primeni u okviru tipičnog džez kvarteta. Improvizacije gravitiraju oko autorskih tema benda kao i specifičnih aranžmana kompozicija koje donose na svoj način i kao takve predstavljaju slušaocima. Bend ima specifičan akustični kvalitet: kontrabas, tenor saksofon, bubnjevi i poluakustična jazz gitara. Četiri različita instrumenta i senzibiliteta pronalaze se u formi ogoljenoj od tradicionalnih stilskih obeležja sa sadržajem inspirisanim dalekim napuštenim ostrvom u Japanu – Hašimom.
www.thehashima.com

Loading...