PAZI UMETNOST* : PRIČA O JEDNOM VREMENU – ĆIRA

15.12.2016-31.12, 14:34.
blank-image

izložba galeriste Kulturnog centra Beograda- kolekcionara umetničkih predmeta, priča, knjiga i kataloga sa posvetom
Malobrojni su posetioci galerija Kulturnog centra Beograda koji ne znaju ko je Ćira. Njegov lik i delo svakako su doprineli živopisnosti identiteta same institucije. Poseban odnos koji je izdradio sa čitavim generacijama umetnika koji su izlagali u Likovnoj galeriji od sedamdesetih godina prošlog veka pa do danas, uticao je i na kompleksnost njegove ličnosti ali i buđenje posebnog interesovanja prema umetnosti.

Prve izložbe koje je Slaboljub Ćirić postavio krajem šezdesetih bile su izložbe Petra Lubarde i Voje Dimitrijevića iz Sarajeva. Od tada, zahvaljujući stalnom prisustvu umetnika ali i autora iz drugih oblasti, dobrom položaju galerije i velikoj frekvenciji posetilaca, Ćira je postao ravnopravni učesnik dugih razgovora koji su se sedamdesetih i osamdesetih vodili u zadimljenoj galeriji između umetnika, kustosa, pisaca, reditelja, urednika i sl. tokom kojih bi, prema njegovim rečima, „Olga Jevrić i ja na primer popušili za kratko vreme po dve pakle cigareta“.

Vremenom je i sam počeo da crta, slika i izlaže, a često su nastajali i „radovi u četiri ruke“, takozvani umetnički dijalozi realizovani u saradnji sa drugim umetnicima i umetnicama. Balans koji je proizilazio iz dve različite ruke, poteza, rukopisa svedočio je o jednoj vrsti „bratstva“ koje je nastajalo kao rezultat bezuslovne ljubavi prema umetnosti, umetnicima i samom zaposlenju. (ovaj skromni opus bio je prikazan na izložbi u Likovnoj galeriji 1996. godine).

Ukratko, pazio je na umetnike i umetnost koji oni stvaraju.

U pokušaju da sačuva uspomenu na deo jednog vremena, postao je i kolekcionar umetničkih predmeta: slika, skulptura, keramike, crteža, grafika, fotografija, knjiga i kataloga sa posvetom, koji će biti predstavljeni na izložbi.
S obzirom da instituciju pre svega čine ljudi koji u njoj rade, ova izložba se organizuje u čast skoro pola veka radnog odnosa jednog galeriste ali i u susret obeležavanju šezdesetogodišnjice Kulturnog centra Beograda. .

*hvala Predragu Peđi Neškoviću na predlogu za naziv ove izložbe

Program uz izložbu:

Galerista je prisutan svaki dan od 12 do 20 sati u galeriji Podroom

Kratko o autoru

Ćirić Slavoljub Ćira rođen je 1954. godine u Pirotu. Živi i radi u Beogradu.
Završio je DIF Višu trenersku školu – odsek fudbal. Jedno vreme aktivno igrao fudbal i to prvo u Partizanu, potom Preduzeću Ivan Milutinović, Grafičaru, Rakovici i najzad OFK Beogradu, nakon čega se bavio i tenerskim poslom u drugim klubovima. Sredinom sedamdesetih stekao zvanje kapetana unutrašnje plovidbe.
U Kulturnom centru Beograda radi od kraja šezdesetih kao stručni saradnik likovnog odeljenja.
Među samostalnim izložbama izdvajaju se: izložbe u Likovnoj galeriji KCB (sa Tomislavom Petrovićem 1982., potom izložba pod nazivom „Umetnost za četiri ruke“ 1996. i jedna 1997. sa Tomislavom Šebekovićem), izložba u galeriji Šampion u Vršcu 1999. i Narodnom muzeju Požarevca iste godine, zatim izložbe u Zavičajnom muzeju Grocke 2000. i Domu Vuka Karadžića 2005.
Učestvovao je na 28. Oktobarskom salonu, grupnim izložbama u Prodajnoj galeriji Beograda 1995. i 1996., Gradskoj galeriji Užice (1997.), galeriji Most u Novom Sadu (1998.), Internacionalnom pres centru u okviru izložbe likovnih i primenjenih radova Piroćanaca (2004.), potom u galeriji Čedomir Krstić itd.
Od 1967. bavi se humanitarnim radom kroz učešće u različitim aktivnostima Crvenog krsta ali i kao pojedinac.
Član je ULUS-a i mnogih drugih umetničkih udruženja i kolekcionar knjiga i kataloga sa posvetom kao i umetničkih predmeta.

 

Loading...