MARIJA DRAGOJLOVIĆ, Fragmenti vremena, foto i video instalacija

10.05.2016-29.05, 14:14.
blank-image

Izložba najnovijih radova u organizaciji Kulturnog centra Beograda a u prostoru Muzeja grada Beograda od 10. do 29. maja, svakog dana od 12 do 20 časova
Izložba Marije Dragojlović Fragmenti vremena sastoji se od radova koji su premijerno bili prikazani 2015. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i koji će, u organizaciji Kulturnog centra Beograda, biti izloženi u prostoru Muzeja grada Beograda (Resavska br. 40b).

Izložba ima četiri segmenta: Porodične fotografije sa letovanja i Razglednice sa zalascima sunca koje čine crno bele reprodukcije na klasičnom foto papiru bojene olovkama u boji, zatim Serenissima koji je predstavljen autorskim fotografijama digitalno stampanim na akvarel papiru i bojenim suvim pastelima i olovkama u boji i tri projektovane fotografije, i Mramorno more, light box sa kontakt kopijama jednog izgubljenog filma.
Temom izložbe Fragmenti vremena, autorka nastoji da ukaže na vrednost svakodnevice, ličnih i porodičnih odnosa koje je, kao bitan deo društvene vrednosti zajednice, neophodno očuvati od zaborava. Postupkom retrospekcije intimne istorije jednog minulog vremena, i ličnih doživljaja i sećanja, novi radovi Marije Dragojlović obojeni specifičnom atmosferom ambijenta i naseljeni poznatim likovima, nastali su kao kontinuirani dijalog umetnice sa sopstvenom prošlošću i njenim savremenim stvaralaštvom. Svi radovi su nastali u periodu od 2011. do 2016. godine

Marija Dragojlović je diplomirala i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom Fakultetu je predavala od 1985. do 2010. godine. Izlagala je na više samostalnih i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada u oblasti savremene likovne i vizuelne umetnosti, od kojih su važnije: Nagrada za slikarstvo Oktobarskog salona 1984, Nagrada za slikarstvo Memorijala Nadežde Petrović 1984, Nagrada iz Fonda Ivan Tabaković 2007, Politikina nagrada iz Fonda Vladislav Ribnikar 2010 i Nagrada za vizuelne umetnosti Sava Šumanović 2016. Njena dela se nalaze u Muzeju savremene umetnosti, Narodnom muzeju, Muzeju grada Beograda i Muzeju Zepter u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Narodnom muzeju u Somboru, Narodnom muzeju u Kruševcu, Galeriji Nadežda Petrović u Čačku, Galeriji savremene umetnosti u Nišu, kao i u privatnim kolekcijama.

PRATEĆI PROGRAM:
Sreda 18. maj u 19 sati
Promocija monografije Inventarska kutija Marije Dragojlović, autora Milete Prodanovića, u izdanju Fondacije Vujičić 2016 godine. Učestvuju: Mileta Prodanović, Boris Miljković, Irina Subotić, Jovan Čekić, Branislava Anđelković i Milanka Todić.

Tematska stručna vodjenja:
Subota, 14. maj u 13:00
Dr. Milanka Todić, profesorka FPU u Beogradu: Porodični album
Subota, 21. maj u 13:00
Dr. Ješa Denegri, profesor emeritus: Slikarstvo Marije Dragojlović u svetu digitalnih slika
Subota, 28.maj u 13:00
Miroljub Vučković, urednik za međunarodnu saradnju FCS: Filmičnost slika Marije Dragojlović

Radno vreme izložbe: svakog dana od 12 do 20 časova.
Ulaz je slobodan.

Loading...