Концерт студената композиције ФМУ из класе Драгана Латинчића

18.05.2024., 18:00

Лазар Марић, Стефан Јосиповић, Павле Добић и Ана Марковић су млади композитори, студенти Факултета музичке уметности у Београду у класи проф. Драгана Латинчића. Уз помоћ својих колега, младих музичара, представиће по једно своје дело на концерту у Конакту кнегиње Љубице, у суботу 18. маја у 18 сати. Концерт реализујемо у сарадњи са Музејом Града Београда

Програм:
Лазар Марић
Гудачки квартет
Ања Павловић, прва виолина
Ања Тркуља, друга виолина
Леонора Петковић, виола
Ана Јанковић, виолончело

Стефан Јосиповић
Meno mosso
Мина Ступар, клавир

Павле Добић
Obsession
Алекса Спасић, виолина
Сташа Стаменковић, клавир

Ана Марковић
Гудачки квартет бр. 2
Тара Костадиновић, прва виолина
Милица Павловић, друга виолина
Јована Ковачевић, виола
Валентина Лучковић, виолончело

Биографије:
Лазар Марић (2001) је студент четврте године композиције ФМУ у Београду у класи професора Драгана Латинчића. Основно музичко образовање је стекао у МШ Стеван Христић у Крушевцу. Завршио је СМШ Стеван Мокрањац у Краљеву на инструменталном одсеку – смер клавир, као ђак генерације. Његове композиције су извођене на концертима и фестивалима као што су КоMA’17 и КоMA’18, Festum и Rossi fest. Композиција Свита за клавир је уврштена у збирку Имагинације, пијанистичко стваралаштво младих српских композитора. У оквиру Erasmus + пројекта је похађао је летњи музички курс Hangzavart! у Геду у Мађарској 2022. године.

Стефан Јосиповић је студент треће године композиције ФМУ у класи професора Латинчића. Завршио је СМШ Коста Манојловић на смеру музичке продукције и дизајна звука. Његови уметнички узори укључују како традицију ране музике средњег века, тако и модерне тенденције од француског импресионизма и даље са посебном пажњом усмереном на домаће ауторе. Проблематика његовог уметничког рада јесте стварање новог музичког контекста кроз који је могуће посматрати савремени свет и његове тенденције. Његова дела су извођена у сали Београдске филхармоније и у Студентском културном центру у склопу фестивала КоМА’19 и КоМА’20, а снимци су емитовани у оквиру програма Радио Београд 3.

Павле Добић (2002) је завршио СМШ Стеван Мокрањац у Краљеву у класи проф. Марије Остојић, и Гимназију у Врњачкој Бањи. Основну музичку школу је завршио у класи проф. Вање Здравковић. Студира клавир у класи проф. Јоване Радовановић на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, и композицију у класи проф. Латинчића на ФМУ у Београду. Усавршавао се код пијаниста Наталије Томић, Јурија Кота, Александра Сердара и Биљане Горуновић. Освојио је бројне награде и лауреате на домаћим и међународним такмичењима. Стипендиста је Фондације за младе таленте Републике Србије. Више његових композиција је награђено највишим наградама на међународним такмичењима. Компонује дела инспирисана јеванђељским темама. Пише дела за соло клавир, разне ансамбле и хорове.

Ана Марковић (2001) је студенткиња четврте године композиције на ФМУ у Београду у класи професора  Латинчића. Основно музичко образовање је стекла у МШ Исидор Бајић у Теслићу, а средње у СМШ Мокрањац у Београду на одсеку за клавир у класи професорке Александре Стриковић. Њена музика извођена је у оквиру фестивала студената композиције КоМА. Њени комади из свите за клавир Рокантенови прозори су уврштени у зборник клавирске музике младих српских композитора, а 2022. године је у Галерији Српске академије наука и уметности одржала свој први ауторски концерт. Њена дела су емитована у оквиру емисије Савремена српска музика на Радио Београду.

Драган Латинчић (Београд, 1982) студирао је композицију на ФМУ у класи Властимира Трајковића. Докторирао је 2014. године под менторством В. Трајковића са композицијом Батал, прелудијуми за гудачки оркестар и теоријском студијом Примена микротоналности (а) у инструменталној блиско-источној и балканској музици фолклорне провенијенције, те (б) у инструменталној, камерној и оркестарској музици акустичког типа у савременој западној уметничкој музици (покушај заснивања једне аутономне стваралачко – композиторске концепције. На истом факултету ради као доцент.
Његове композиције извођене су на реномираним фестивалима у различитим земљама Европе. Добитиник је специјалне награде Летње академије Праг-Беч-Будимпешта за композицију Дует за две виолине као и Априлске награде града Београда за стваралаштво младих за композицију Шапутање за две виоле (2007). Латинчићев циклус песама Хладно Шишмиш Хуји на сигналистичку поезију издат је у међународном часопису Сигнал (Београд, 2006). Аутор је монографије Микроинтервали у спектралној геометрији у издању Задужбине Андрејевић (2015) као и научног рада Примена Питагорине теореме на темпоралност ритмичких пројекција појединачних хармоника спектра издатог у часопису Српска наука данас у издању Задужбине Андрејевић (2016).

 

 

Loading...