Концерт „Београдског квартета флаута“

25.09.2017., 21:00

Састав чине четири флаутисткиње, Наташа Перазић Врзић, Милена Јанчурић, Ханан Хаџајлић и Јована Лазић.

Програм:
Ј. С. Бах               
Соната за флауту у ге–молу (аранжман за четири флауте)

Феликс Менделсон            
Сан летње ноћи

Жак Кастеред     
Flutes en vancances

Вернер де Блесер
Dust to dust

Биографије:
Наташа Перазић Врзић (Београд, 1985) је завршила МШ Станковић. Дипломирала је на ФМУ у Београду у класи проф. Љубише Јовановића (2008). Потом је завршила постдипломске студије у класи реномиране флаутисткиње Јулије Гаљего на Escola Superior de Musica de Catalunya у Барселони. Године 2010. је уписала специјалистичке студије у Београду. У току школовања се усавршавала се и у Њујорку код проф. Џудит Менденхол, као и на другим курсевима. Била је стипендиста World Youth Simphony Orchestra, САД. Два пута је била добитник Доситејеве стипендије Министарства за омладину и спорт РС, као и стипендиста шпанске влада у току постдипломских студија. Током школовања је освојила бројне награде, а истичу се прве награде на међународном такмичењу Тахир Куленовић (2003, 2004, 2009) и златна медаља Летње школе Interlohen у Мичигену.
Наступала је као први флаутиста South Eastern Youth Orchestra и World Youth Simphony Orchestra. Ангажована је на пољу камерне музике (Барокни ансамбл – за ангажовање додељена барокна флаута, Београдски квартет флаута, дует са гитаристом Банком Банковићем). Посвећена је интерпретацији дела домаћих и савремених иностраних аутора, те је имала прилику да затвори ИНФАНТ фестивал у Новом Саду са композицијом Уроша Игњатовића, намењеној тој прилици.Одсвирала је преко 200 концерата у Европи, Северној и Јужној Америци као солиста, камерни и оркестарски извођач. Од 2013. године ради као професор флауте у МШ Станковић у Београду.

Јована Лазић (Београд, 1985) је стекла основно музичко образовање у класи проф. Иване Алексић у МШ Станислав Бинички и МШ Војислав Вучковић. Завршила је СМШ Станковић у класи  проф. Јелене Драшкоци. Дипломирала је 2009. године на ФМУ у Београду у класи Проф. Љубише Јовановића. Током школовања се упознаје и са техником свирања траверзо флауте. Била је стални члан Барокног ансамбла ФМУ. Добитница је бројних награда на фестивалима и такмичењима. Била је стипендиста интернационалног кампа за младе таленте Interlochen art camp у Мичигену (у конкуренцији неколико хиљада младих талената). Усавршава код реномираних светских професора. Сарађивала је са оркестром Београдске филхармоније, а од 2009. године хонорарно свира другу флауту и пиколо флауту у оркестру Позоришта на Теразијама. Од 2010. године има статус слободног уметника и одржава бројне реситале по реномираним галеријама и установама културе у Београду и околини.
Била је ангажована на месту друге флауте са пиколом у Новом симфонијском оркестру Макрис фондације, као и од стране оркестра Народног позоришта као извођач бинске музике. Учествовала је у извођењу премијере опере Уда Цимермана Бела ружа у оквиру пројекта Софије Перовић.

Ханан Хаџајлић (1991, Словенија) је започела музичко образовање са четири године. Од 2005. године живи у Сарајеву. Завршила је постдипломске и мастер студије флауте под менторством проф. Сакиба Лачевића на Музичкој академији Сарајево. Тренутно је студент докторских студија из области флаута под менторством проф. Љубише Јовановића, на ФМУ у Београду, као и постдиплоских студија композиције под менорством проф. Алишера Сијарића на Музичкој академији Сарајево. Освојила је бројне награде на регионалним и интернационалним флаутистичким такмичењима. Наступала широм Европе. Од 2012. године наступа са ансамблом Sonemus, а сарађивала је и са ансамблима Аmas и 2К+. Два пута је наступила као солисткиња са Сарајевском филхармонијом. У склопу наступа у камерним саставима и оркестрима, сарађивала је са диригентима као што су Тошио Јанагисава, Урош Лајовиц, Рикардо Мути и други. На композиторским конкурсима је освојила премијере својих дела у Њујорку (Vox Novus) и Олборгу (Данско удружење композитора). Њена дела су извођена у Бих и Ирској, а композиција Freezing Moon уврштена је у књигу 21 Century Voice М. Е. Едгертона. Једна је од оснивача Института за савремену класичну музику (ИНСАМ). Стипендистица је Science Underground Academy 2016. Њено поље деловања је жива електро-акустичка музика и рад са процесорима, као и трансдисциплинарни пројекти, најчешће у виду перформанса у којима наступа као флаутисткиња и композиторка, заједно са својим DIY роботима.

Милена Јанчурић је завршила СМШ Исидор Бајић у Новом Саду. Завширла је ФМУ у Београду 2010. године, након чега је дипломирала и на Одсеку за извођаче на Музичком колеџу Беркли у Бостону, где је добила награду декана за изузетно музицирање. Током боравка у Бостону, као сарадник је била део Беркли глобал џез института. Такође је открила наклоност према импровизацији и компоновању. Године 2013. је основала Милена Јанчурић трио са којим је дебитовала у Бостону. Бостонски онлајн арт магазин The Art Fuse је прогласио серију музичких догађаја When Culture Converge у Art at Armory Cafeu једним од најзначајнијих у 2015. години, наводећи управо концерт трија Милене Јанчурић. Развијајући солистичку каријеру, учествовала је на концертима и у музичким пројектима као солиста, као члан оркестара, камерних ансамбала, малих и ад хок музичких група и као студијски музичар. Остварила је успешну турнеју по Израелу, у сарадњи са музичарима окупљених око пројекта Internal Compass у Јерусалиму (2016). Наступала је у Извођачком центру Беркли у Бостону, Кенеди центру у Вашингтону, Cafe 939 у Бостону, џез-клубу Blue Note у Њујорку. Свирала је у Омладинском оркестру CEI и East-West Orchestra из Дортмунда. Свирала је на фестивалима БЕМУС, БУНТ, Панама џез фестивалу и на Новосадском џез фестивалу. Наступала је у Србији, САД, Панами, Италији, Француској, Словенији, Мађарској, Пољској, Израелу и другим земљама.

 

Loading...