Koncert „Beogradskog kvarteta flauta“

25.09.2017., 21:00

Sastav čine četiri flautistkinje, Nataša Perazić Vrzić, Milena Jančurić, Hanan Hadžajlić i Jovana Lazić.

Program:
J. S. Bah               
Sonata za flautu u ge–molu (aranžman za četiri flaute)

Feliks Mendelson            
San letnje noći

Žak Kastered     
Flutes en vancances

Verner de Bleser
Dust to dust

Biografije:
Nataša Perazić Vrzić (Beograd, 1985) je završila MŠ Stanković. Diplomirala je na FMU u Beogradu u klasi prof. Ljubiše Jovanovića (2008). Potom je završila postdiplomske studije u klasi renomirane flautistkinje Julije Galjego na Escola Superior de Musica de Catalunya u Barseloni. Godine 2010. je upisala specijalističke studije u Beogradu. U toku školovanja se usavršavala se i u Njujorku kod prof. Džudit Mendenhol, kao i na drugim kursevima. Bila je stipendista World Youth Simphony Orchestra, SAD. Dva puta je bila dobitnik Dositejeve stipendije Ministarstva za omladinu i sport RS, kao i stipendista španske vlada u toku postdiplomskih studija. Tokom školovanja je osvojila brojne nagrade, a ističu se prve nagrade na međunarodnom takmičenju Tahir Kulenović (2003, 2004, 2009) i zlatna medalja Letnje škole Interlohen u Mičigenu.
Nastupala je kao prvi flautista South Eastern Youth Orchestra i World Youth Simphony Orchestra. Angažovana je na polju kamerne muzike (Barokni ansambl – za angažovanje dodeljena barokna flauta, Beogradski kvartet flauta, duet sa gitaristom Bankom Bankovićem). Posvećena je interpretaciji dela domaćih i savremenih inostranih autora, te je imala priliku da zatvori INFANT festival u Novom Sadu sa kompozicijom Uroša Ignjatovića, namenjenoj toj prilici.Odsvirala je preko 200 koncerata u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi kao solista, kamerni i orkestarski izvođač. Od 2013. godine radi kao profesor flaute u MŠ Stanković u Beogradu.

Jovana Lazić (Beograd, 1985) je stekla osnovno muzičko obrazovanje u klasi prof. Ivane Aleksić u MŠ Stanislav Binički i MŠ Vojislav Vučković. Završila je SMŠ Stanković u klasi  prof. Jelene Draškoci. Diplomirala je 2009. godine na FMU u Beogradu u klasi Prof. Ljubiše Jovanovića. Tokom školovanja se upoznaje i sa tehnikom sviranja traverzo flaute. Bila je stalni član Baroknog ansambla FMU. Dobitnica je brojnih nagrada na festivalima i takmičenjima. Bila je stipendista internacionalnog kampa za mlade talente Interlochen art camp u Mičigenu (u konkurenciji nekoliko hiljada mladih talenata). Usavršava kod renomiranih svetskih profesora. Sarađivala je sa orkestrom Beogradske filharmonije, a od 2009. godine honorarno svira drugu flautu i pikolo flautu u orkestru Pozorišta na Terazijama. Od 2010. godine ima status slobodnog umetnika i održava brojne resitale po renomiranim galerijama i ustanovama kulture u Beogradu i okolini.
Bila je angažovana na mestu druge flaute sa pikolom u Novom simfonijskom orkestru Makris fondacije, kao i od strane orkestra Narodnog pozorišta kao izvođač binske muzike. Učestvovala je u izvođenju premijere opere Uda Cimermana Bela ruža u okviru projekta Sofije Perović.

Hanan Hadžajlić (1991, Slovenija) je započela muzičko obrazovanje sa četiri godine. Od 2005. godine živi u Sarajevu. Završila je postdiplomske i master studije flaute pod mentorstvom prof. Sakiba Lačevića na Muzičkoj akademiji Sarajevo. Trenutno je student doktorskih studija iz oblasti flauta pod mentorstvom prof. Ljubiše Jovanovića, na FMU u Beogradu, kao i postdiploskih studija kompozicije pod menorstvom prof. Ališera Sijarića na Muzičkoj akademiji Sarajevo. Osvojila je brojne nagrade na regionalnim i internacionalnim flautističkim takmičenjima. Nastupala širom Evrope. Od 2012. godine nastupa sa ansamblom Sonemus, a sarađivala je i sa ansamblima Amas i 2K+. Dva puta je nastupila kao solistkinja sa Sarajevskom filharmonijom. U sklopu nastupa u kamernim sastavima i orkestrima, sarađivala je sa dirigentima kao što su Tošio Janagisava, Uroš Lajovic, Rikardo Muti i drugi. Na kompozitorskim konkursima je osvojila premijere svojih dela u Njujorku (Vox Novus) i Olborgu (Dansko udruženje kompozitora). Njena dela su izvođena u Bih i Irskoj, a kompozicija Freezing Moon uvrštena je u knjigu 21 Century Voice M. E. Edgertona. Jedna je od osnivača Instituta za savremenu klasičnu muziku (INSAM). Stipendistica je Science Underground Academy 2016. Njeno polje delovanja je živa elektro-akustička muzika i rad sa procesorima, kao i transdisciplinarni projekti, najčešće u vidu performansa u kojima nastupa kao flautistkinja i kompozitorka, zajedno sa svojim DIY robotima.

Milena Jančurić je završila SMŠ Isidor Bajić u Novom Sadu. Zavširla je FMU u Beogradu 2010. godine, nakon čega je diplomirala i na Odseku za izvođače na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu, gde je dobila nagradu dekana za izuzetno muziciranje. Tokom boravka u Bostonu, kao saradnik je bila deo Berkli global džez instituta. Takođe je otkrila naklonost prema improvizaciji i komponovanju. Godine 2013. je osnovala Milena Jančurić trio sa kojim je debitovala u Bostonu. Bostonski onlajn art magazin The Art Fuse je proglasio seriju muzičkih događaja When Culture Converge u Art at Armory Cafeu jednim od najznačajnijih u 2015. godini, navodeći upravo koncert trija Milene Jančurić. Razvijajući solističku karijeru, učestvovala je na koncertima i u muzičkim projektima kao solista, kao član orkestara, kamernih ansambala, malih i ad hok muzičkih grupa i kao studijski muzičar. Ostvarila je uspešnu turneju po Izraelu, u saradnji sa muzičarima okupljenih oko projekta Internal Compass u Jerusalimu (2016). Nastupala je u Izvođačkom centru Berkli u Bostonu, Kenedi centru u Vašingtonu, Cafe 939 u Bostonu, džez-klubu Blue Note u Njujorku. Svirala je u Omladinskom orkestru CEI i East-West Orchestra iz Dortmunda. Svirala je na festivalima BEMUS, BUNT, Panama džez festivalu i na Novosadskom džez festivalu. Nastupala je u Srbiji, SAD, Panami, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Poljskoj, Izraelu i drugim zemljama.

 

Loading...