Иван Грубанов, СЛИКАТИ НАЦИЈУ

07.10.2017., 13:00

Разговор са уметником и кустосом изложбе уз учешће госта изненађења

Актуелну поставку слика и инсталација Ивана Грубанова Сликати Нацију, у Ликовној галерији КЦБ-а,  чини  продукција десетак нових слика великих формата, рађених истом техником израде веза и акрилика на платну, која се посматра као део континуираног пројекта Дим Нација Заставе, и вишегодишњег истраживања и тумачења идеолошких, политичких и културолошких аспеката појма нације у којима уметник користи сликарство као одабрани метод. У средишту опуса се налази тематски корпус посвећен заставама које су постале препознатљиви елемент ауторског рада симболишући појам нације установљен у периоду модерне. Уједно нови радови представљају континуитет стваралаштва којим се уметник представио на Бијеналу у Венецији 2015. године у Павиљону Републике Србије, те је ово прилика да се шира културна јавност упозна са актуелним стваралаштвом.

У разговору уметника и кустоса са публиком биће представљени његови радови из периода 2015-2017. Разговараћемо о уметниковој специфичној  методологији рада, сликарским  техникама које користи, а са фокусом на препознатљивој тематици и симболици дела која провоцирају интелектуалну и визуелну перцепцију посматрача.

Иван Грубанов је дипломирао сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду, где је завршио и последипломске и уметничке докторске студије. Специјалистичке студије завршио је  на Ријкс академији у Амстердаму, Делфина Фондација Студио Програму у Лондону и Каза дел Веласкез у Мадриду. На савременој визуелној сцени у земљи и иностранству присутан је од 1999. године. Значајне самосталне изложбе слика, цртежа и инсталација остварио је у угледним институцијама и манифестацијама у земљи и иностранству. Изложбом Уједињене мртве нације у Павиљону Републике Србије представио се на 56. Бијеналу уметности у Венецији а излагао је и у Loock Galerie у Берлину, Музеју савремене уметности MUSAC у Леону, Центру за савремену уметност Le Grand Cafe у Сент-Назеру, Националном музеју савремене уметности у Атини, Ликовној галерији културног центра Београда, Салону Музеја савремене уметности у Београду, Центру за савремену уметност Stroom у Хагу. Учествовао је на многим групним изложбама и престижним бијеналима савремене визуелне уметности угледним институцијама у Европи и свету.
Радови му се налазе у колекцијама Националног музеја савремене уметности у Атини, Музеју савремене уметности у Београду, Музеју уметности у Берну, Deutsche Bank колекцији у Франкфурту и многим другим приватним и државним институцијама.

Програм током изложбе:
Субота, 21.10. у 13:00
Стручно вођење кроз изложбу уз учешће уметника, кустоса и уметника из иностранства

Субота, 28.10. од 12:00 до 16:00
Радионица за младе, у организацији и реализацији уметника и едукатора КЦБа

Loading...