Ivan Grubanov, SLIKATI NACIJU

07.10.2017., 13:00

Razgovor sa umetnikom i kustosom izložbe uz učešće gosta iznenađenja

Aktuelnu postavku slika i instalacija Ivana Grubanova Slikati Naciju, u Likovnoj galeriji KCB-a,  čini  produkcija desetak novih slika velikih formata, rađenih istom tehnikom izrade veza i akrilika na platnu, koja se posmatra kao deo kontinuiranog projekta Dim Nacija Zastave, i višegodišnjeg istraživanja i tumačenja ideoloških, političkih i kulturoloških aspekata pojma nacije u kojima umetnik koristi slikarstvo kao odabrani metod. U središtu opusa se nalazi tematski korpus posvećen zastavama koje su postale prepoznatljivi element autorskog rada simbolišući pojam nacije ustanovljen u periodu moderne. Ujedno novi radovi predstavljaju kontinuitet stvaralaštva kojim se umetnik predstavio na Bijenalu u Veneciji 2015. godine u Paviljonu Republike Srbije, te je ovo prilika da se šira kulturna javnost upozna sa aktuelnim stvaralaštvom.

U razgovoru umetnika i kustosa sa publikom biće predstavljeni njegovi radovi iz perioda 2015-2017. Razgovaraćemo o umetnikovoj specifičnoj  metodologiji rada, slikarskim  tehnikama koje koristi, a sa fokusom na prepoznatljivoj tematici i simbolici dela koja provociraju intelektualnu i vizuelnu percepciju posmatrača.

Ivan Grubanov je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završio i poslediplomske i umetničke doktorske studije. Specijalističke studije završio je  na Rijks akademiji u Amsterdamu, Delfina Fondacija Studio Programu u Londonu i Kaza del Velaskez u Madridu. Na savremenoj vizuelnoj sceni u zemlji i inostranstvu prisutan je od 1999. godine. Značajne samostalne izložbe slika, crteža i instalacija ostvario je u uglednim institucijama i manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Izložbom Ujedinjene mrtve nacije u Paviljonu Republike Srbije predstavio se na 56. Bijenalu umetnosti u Veneciji a izlagao je i u Loock Galerie u Berlinu, Muzeju savremene umetnosti MUSAC u Leonu, Centru za savremenu umetnost Le Grand Cafe u Sent-Nazeru, Nacionalnom muzeju savremene umetnosti u Atini, Likovnoj galeriji kulturnog centra Beograda, Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Centru za savremenu umetnost Stroom u Hagu. Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama i prestižnim bijenalima savremene vizuelne umetnosti uglednim institucijama u Evropi i svetu.
Radovi mu se nalaze u kolekcijama Nacionalnog muzeja savremene umetnosti u Atini, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju umetnosti u Bernu, Deutsche Bank kolekciji u Frankfurtu i mnogim drugim privatnim i državnim institucijama.

Program tokom izložbe:
Subota, 21.10. u 13:00
Stručno vođenje kroz izložbu uz učešće umetnika, kustosa i umetnika iz inostranstva

Subota, 28.10. od 12:00 do 16:00
Radionica za mlade, u organizaciji i realizaciji umetnika i edukatora KCBa

Loading...