Концерт ученика и студената хармонике из класе проф. Данијеле Ракић

16.10.2017., 20:00

На концерту ће наступити ученици и студенти Игор Филиповић, Бојана Јовановић, Лазар Пушић, Алекса Мирковић, Јеврем Николић и Андрија Секулић, из класе проф Данијеле Ракић

Програм:
К. Сеижас      
Токата
А. Прибилов       
Други и трећи став Сонате бр. 6
Игор Филиповић, II СМШ

П. Маконен           
Узнемирени анђео
Г. Хермоса           
Герника
Бојана Јовановић, II СМШ

Д. Скарлати        
Соната у ц-молу
Лазар Пушић, студент мастер студија

Д. Скарлати        
Соната у ф-молу
Б. Лоренцен         
Сузе
П. Маконен          
Танго-токата
Алекса Мирковић, II oсновних студија

А. Кусјаков
Јесењи пејзажи
Јеврем Николић, студент мастер студија

Г. Хермоса         
Бреме
Дуо Игор Филиповић и Андрија Секулић, II СМШ

Данијела Ракић (Земун, 1970) је завршила Основну и СМШ Коста Манојловић у Земуну у класи проф. Дарка Узелца. Као ученик добитник је више признања на домаћим фестивалима и такмичењима. Петогодишње студије хармонике завршила је на Руској академији музике Гњесиних у Москви у класи проф. В. П. Кузовљева. Завршила је мастер студије на Факултету за културу и медије у Београду.
Радила је у МШ Станислав Бинички у Београду, као и на Академији лепих уметности. Од 2001. године ради у МШ Коста Манојловић у Земуну. Од  2009. године ради као професор на Музичкој академији универзитета у Источном Сарајеву, у звању ванредног професора. Била је ангажована на академији Универзитета Слобомир (БиХ), одељење у Београду.
На предлог Министарстава просвете заједно са др Зораном Ракићем ради на изради Наставног плана и програма за средњу школу – хармоника, читање са листа, камерна музика и оркестар.
Њени ученици и студенти су наступали широм Европе. Данијела Ракић је остварила и значајне резултате на многим фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству, као што су Наде, таленти и мајстори (Бугарска), 57.Светски трофеј (Русија), 58.Светски трофеј (БиХ), 61.Светски куп (Велика Британија), 65.Светски куп (Италија), 66.Светски трофеј (Швајцарска), 20. Трофеј Португалије, Дани хармонике (Чешка), Дани хармонике  (Србија), Хармонија (Русија), Ascoltate (Литванија) и бројни други. Укупно освојено 273 награде у различитим старосним категоријама од чега 51 специјална награда.
Била је ангажована као члан жирија на домаћим и међународним такмичењима у Србији и иностранству. Добитник је награде Коста Манојловић за постигнуте педагошке резултате са ученицима и Признања Декана Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву за остварене резултате студената на домаћим и међународним такмичењима. На Интернационалном фестивалу 1. Акордеон арт, БиХ, проглашена је за најуспешнијег наставника.  Добитник је преко 50 значајних домаћих и међународних признања.
Године 2008. је изабрана за председника Београдске секције хармоникаша. Руководи београдском и регионалним секцијама. Учествовала је у раду Генералне ансамблије хармоникаша на зимским и летњим конгресима Светске конфедерације акордеониста (Велика Британија, Кина, Италија, Аустрија, Швајцарска и БиХ).
Ангажована је као предавач на семинарима за наставнике, ученике и студенте у земљи и иностранству. Члан је Светске асоцијације акордеониста (Француска) и Светске конфедерације акордеониста (Велика Британија). Члан је асоцијације  за неговање академске музике Музичко сазвежђе.
Има звање педагошког саветника Министарства Републике Србије. Познати сајт Accordion News је уврстио ове године међу пет најуспешнијих професора  Европе.

Loading...