40 година изучавања скандинавских језика

05.12.2017., 18:00

18.00 – предавање: „Борба за норвешки језик некад и сад“
Говори: др Софија Биланџија, доцент на Групи за скандинавистику
19.00 – предавање: „Тајне скандинавских руна“
Говори: др Наташа Ристивојевић Рајковић, лектор за норвешки језик на Групи за скандинавистику

Група за скандинавистику Филолошког факултета у Београду ове године обележава четири деценије успешног рада. Скандинавистику је 1977. основао професор Љубиша Рајић као Лекторат при Катедри за германистику. Једанаест година касније Скандинавистика је из лектората прерасла у посебну групу у оквиру Катедре за германистику и те године је уписана прва генерација студената на четворогодишње додиполомске студије норвешког и шведског језика. Данас око 250 студената студира дански, норвешки и шведски језик на Скандинавистици у Београду.
Четрдесету годишњицу Скандинавистика обележава низом догађаја, предавања и ревијом скандинавских филмова у различитим београдским институцијама културе и образовања.

О предавању “Тајне скандинавских руна“:
У популарној представи руне се обично везују за Викинге и за магију. Мање је познато да су у појединим деловима Шведске руне коришћене до пре само 200-300 година, као и да су рунама писане љубавне поруке у средњовековној Скандинавији. Публика има прилику да сазна понешто о пореклу руна, о томе како су се мењале и шта је њима записано.

О предавању „Борба за норвешки језик некад и сад“:
Норвежани су познати као мирољубив народ, али су по питању језика веома борбени. Језик је једно од најважнијих питања у норвешком друштву. А ситуацију усложњава чињеница да постоји два стандардна норвешка језика и готово онолико дијалеката колико има Норвежана.

………

Јубилеји су повод за сумирање резултата рада али и повод за подсећање на личности заслужне за успех и контитнуитет једног пројекта. Културни центар Београда и Група за скандинавистику реализовали су током 2014. и 2015. године заједнички подухват „Велика школа Љубише Рајића“ који се кроз форме трибина, филма, предавања и презентација бавио темама везаним за (високошколско) образовање, књижевно превођење, као и друштвени и културни активизам, имајући на уму друштвено прегалаштво и визионарски дух Љубише Рајића.

 

 

 

Loading...