Концерт пијанисткиње Марије Бајалице

09.12.2017., 20:00

Марија Бајалица је предавала на Универзитету у Преторији и на Универзитетуу у Аделејду, а тренутно живи у Аустрији. Београдској публици ће се представити делима Шумана и Брамса.

Програм:
Роберт Шуман
Дечје сцене, oп. 15
Von fremden Ländern und Menschen
Kuriose Geschichte
Hasche-Mann
Bittendes Kind
Glückes genug
Wichtige Begebenheit
Träumerei
Am Kamin
Ritter vom Steckenpferd
Fast zu ernst
Fürchtenmachen
Kind im Einschlummern
Der Dichter spricht

Јоханес Брамс
Клавирски комади, оп. 118
Intermezzo у а–молу – Allegro non assai
Intermezzo у А–дуру – Andante teneramente
Ballade у ге–молу – Allegro energico
Intermezzo у еф–молу – Allegretto un poco agitato
Romance у Еф–дуру – Andante
Intermezzo у ес–молу–  Andante, largo e mesto

Биографија:
Марија Бајалица je дипломирала и магистрирала студије клавира на ФМУ. Током школовања је освајала награде на републичким и савезним такмичењима, као и на фестивалима. Године 1980. је наступала и такмичила се у Италији, где је 1984. године освојила прву награду на интернационалном такмичењу Carlo Soliva и била финалиста клавирског такмичења у Сенигалији. Убрзо након завршених магистарских студија одлази у Јужноафричку Републику, где је радила  (1993–2005) као доцент на Катедри за клавир, Универзитета у Преторији (University of Pretoria). Упоредо са универзитетским активностима, наступала је широм земље (Јоханезбург, Кејптаун, Нелспруит, Џорџ, Најсна…), и одржавала мајсторске курсеве. У Јужноафричкој Републици је имала статус сталног солисте за националну радио станицу, SABC (South African Broadcasting Corporation). Године 2006. се преселила у Аустралију. Предавала је (2007–2016) клавир на редовним и пост-дипломским студијама на Универзитету у Аделејду (University of Adelaide). Марија је добитница престижне националне стипендије Australian Postgraduate Award (2008) за докторске студије на Катедри за клавир, које је завршила 2013. године. У Аустралији се њена концертна каријера одвијала паралелно са академском, пре свега обележена солистичким наступима у циклусима класичне музике, као што су Elder Hall Concert Series, Ngeringe Concert Series, Recitals Australia и Flinders University Lunch Hours. Наступала је за аустралијску националну радио станицу ABC (Classic FM, Недељни концерти уживо) и снимала за 5MBS FM радио и Радио Аделејд. Била је редован члан жирија на националним такмичењима. Ове године се, са породицом преселила, у Аустрију.
Настанку ове биографије допринели су професори: Константин Богино, Анђела Перишић, Душица Митић, Мирјана Шуица-Бабић, Давид Локет и Чарлс Бодман Ре.

 

 

Loading...