Koncert pijanistkinje Marije Bajalice

09.12.2017., 20:00

Marija Bajalica je predavala na Univerzitetu u Pretoriji i na Univerzitetuu u Adelejdu, a trenutno živi u Austriji. Beogradskoj publici će se predstaviti delima Šumana i Bramsa.

Program:
Robert Šuman
Dečje scene, op. 15
Von fremden Ländern und Menschen
Kuriose Geschichte
Hasche-Mann
Bittendes Kind
Glückes genug
Wichtige Begebenheit
Träumerei
Am Kamin
Ritter vom Steckenpferd
Fast zu ernst
Fürchtenmachen
Kind im Einschlummern
Der Dichter spricht

Johanes Brams
Klavirski komadi, op. 118
Intermezzo u a–molu – Allegro non assai
Intermezzo u A–duru – Andante teneramente
Ballade u ge–molu – Allegro energico
Intermezzo u ef–molu – Allegretto un poco agitato
Romance u Ef–duru – Andante
Intermezzo u es–molu–  Andante, largo e mesto

Biografija:
Marija Bajalica je diplomirala i magistrirala studije klavira na FMU. Tokom školovanja je osvajala nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i na festivalima. Godine 1980. je nastupala i takmičila se u Italiji, gde je 1984. godine osvojila prvu nagradu na internacionalnom takmičenju Carlo Soliva i bila finalista klavirskog takmičenja u Senigaliji. Ubrzo nakon završenih magistarskih studija odlazi u Južnoafričku Republiku, gde je radila  (1993–2005) kao docent na Katedri za klavir, Univerziteta u Pretoriji (University of Pretoria). Uporedo sa univerzitetskim aktivnostima, nastupala je širom zemlje (Johanezburg, Kejptaun, Nelspruit, Džordž, Najsna…), i održavala majstorske kurseve. U Južnoafričkoj Republici je imala status stalnog soliste za nacionalnu radio stanicu, SABC (South African Broadcasting Corporation). Godine 2006. se preselila u Australiju. Predavala je (2007–2016) klavir na redovnim i post-diplomskim studijama na Univerzitetu u Adelejdu (University of Adelaide). Marija je dobitnica prestižne nacionalne stipendije Australian Postgraduate Award (2008) za doktorske studije na Katedri za klavir, koje je završila 2013. godine. U Australiji se njena koncertna karijera odvijala paralelno sa akademskom, pre svega obeležena solističkim nastupima u ciklusima klasične muzike, kao što su Elder Hall Concert Series, Ngeringe Concert Series, Recitals Australia i Flinders University Lunch Hours. Nastupala je za australijsku nacionalnu radio stanicu ABC (Classic FM, Nedeljni koncerti uživo) i snimala za 5MBS FM radio i Radio Adelejd. Bila je redovan član žirija na nacionalnim takmičenjima. Ove godine se, sa porodicom preselila, u Austriju.
Nastanku ove biografije doprineli su profesori: Konstantin Bogino, Anđela Perišić, Dušica Mitić, Mirjana Šuica-Babić, David Loket i Čarls Bodman Re.

 

 

Loading...