Концерт виолончелисткиње Кристине Иванковић и пијанисткиње Ружице Гојковић

29.01.2018., 20:00

Програм:
Дмитриј Шостакович       
Соната за виолончело и клавир у де–молу, оп. 40
Allegro non troppo
Allegro
Largo
Allegro

Сезар Франк       
Соната за виолончело и клавир у А–дуру
Allegro ben moderato
Allegro
Recitativo-fantasia (Ben moderato – Molto lento)
Allegretto poco mosso

Биографије:
Кристина Иванковић (Ваљевo, 1987) je завршила ОМШ Живорад Грбић у родном граду и СМШ Јосип Славенски у Београду, где упоредо на одсеку за рану музику завршава и средњу школу на инструменту виола да гамба. Похађала је и одсек за соло певање у МШ Владимир  Ђорђевић. Основне студије виолончела је уписала на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Имре Калмана,  а затим и мастер студије на ФМУ у Београду у класи проф. Дејана Божића. Добитник је стипендије Фонда за младе таленте, Министарства омладине и спорта, а била је и једна од  хиљаду најбољих студената Србије како на основним, тако и на мастер студијама.
Освојила је бројне награде на домаћим и интернационалним такмичењима и фестивалима. Издвајају се стипендије за учешће на фестивалу Junger Kunstler Bayreuth (Немачка), као једина виолончелисткиња из Србије, као и стипендија за летњи курс Internacional Menuhin Music Academy (Швајцарска). Остварила је запажене настпе у еминетним салама широм земље (Коларац, Етнографски музеј, СКЦ, Артгет, Народне библиотека, ЈДП, Мадленианум, Галерија матице српске…), као и у иностранству (БиХ, Црна Гора, Италија, Немачка). Усавршавала се код светски познатих виолончелиста, као што су Н. Браун, И. Фанло, Л. Хопкинс, К. Бенда, С. Попов, Т. Штосиек и Г. Липкинд. Активно се бави извођачким и педагошким радом  и наступа у оквиру дуа са пијанисткињом Ружицом Гојковић.

Ружица Гојковић (Пријепоље, 1986) је стекла основно музичко образовање у Музичкој школи у Пријепољу у класи проф. Грете Шећеркадић Гановић, проф. Данијеле Кљајић и проф. Миленка Бајића. Завршила је СМШ Мокрањац у Београду у класи проф. Марије Тасовац и проф. Милице Васиљевић Бисенић. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду (2010) у класи проф. Маје Рајковић.
На републичким и међународним такмичењима у земљи је освојила низ награда. Наступала је као солисткиња, камерни музичар и корепетитор у Београду (Народни музеј, Артгет, Етнографски музеј, СКЦ, Коларчева задужбина, ДКЦ), у другим градовима широм земље, као и у иностранству (Минхен). Усавршавала се на курсевима професора Александра Шандорова, Александра Сердара, Невене Поповић, Владимира Милошевића, Јурија Кота, Владимира Стојнића, Тами Каназаве и Јувала Адмонија.
Члан је камерног састав Квадрема, као и клавирског дуа Јасмина Раковић и Ружића Гојковић. Активно наступа са флаутисткињом Јеленом Шаренац и виолончелисткињом Кристином Иванковић. Ангажована је као професорка клавира у МШ Мокрањац од 2010. године.

Loading...