Koncert violončelistkinje Kristine Ivanković i pijanistkinje Ružice Gojković

29.01.2018., 20:00

Program:
Dmitrij Šostakovič       
Sonata za violončelo i klavir u de–molu, op. 40
Allegro non troppo
Allegro
Largo
Allegro

Sezar Frank       
Sonata za violončelo i klavir u A–duru
Allegro ben moderato
Allegro
Recitativo-fantasia (Ben moderato – Molto lento)
Allegretto poco mosso

Biografije:
Kristina Ivanković (Valjevo, 1987) je završila OMŠ Živorad Grbić u rodnom gradu i SMŠ Josip Slavenski u Beogradu, gde uporedo na odseku za ranu muziku završava i srednju školu na instrumentu viola da gamba. Pohađala je i odsek za solo pevanje u MŠ Vladimir  Đorđević. Osnovne studije violončela je upisala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Imre Kalmana,  a zatim i master studije na FMU u Beogradu u klasi prof. Dejana Božića. Dobitnik je stipendije Fonda za mlade talente, Ministarstva omladine i sporta, a bila je i jedna od  hiljadu najboljih studenata Srbije kako na osnovnim, tako i na master studijama.
Osvojila je brojne nagrade na domaćim i internacionalnim takmičenjima i festivalima. Izdvajaju se stipendije za učešće na festivalu Junger Kunstler Bayreuth (Nemačka), kao jedina violončelistkinja iz Srbije, kao i stipendija za letnji kurs Internacional Menuhin Music Academy (Švajcarska). Ostvarila je zapažene nastpe u eminetnim salama širom zemlje (Kolarac, Etnografski muzej, SKC, Artget, Narodne biblioteka, JDP, Madlenianum, Galerija matice srpske…), kao i u inostranstvu (BiH, Crna Gora, Italija, Nemačka). Usavršavala se kod svetski poznatih violončelista, kao što su N. Braun, I. Fanlo, L. Hopkins, K. Benda, S. Popov, T. Štosiek i G. Lipkind. Aktivno se bavi izvođačkim i pedagoškim radom  i nastupa u okviru dua sa pijanistkinjom Ružicom Gojković.

Ružica Gojković (Prijepolje, 1986) je stekla osnovno muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi u Prijepolju u klasi prof. Grete Šećerkadić Ganović, prof. Danijele Kljajić i prof. Milenka Bajića. Završila je SMŠ Mokranjac u Beogradu u klasi prof. Marije Tasovac i prof. Milice Vasiljević Bisenić. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (2010) u klasi prof. Maje Rajković.
Na republičkim i međunarodnim takmičenjima u zemlji je osvojila niz nagrada. Nastupala je kao solistkinja, kamerni muzičar i korepetitor u Beogradu (Narodni muzej, Artget, Etnografski muzej, SKC, Kolarčeva zadužbina, DKC), u drugim gradovima širom zemlje, kao i u inostranstvu (Minhen). Usavršavala se na kursevima profesora Aleksandra Šandorova, Aleksandra Serdara, Nevene Popović, Vladimira Miloševića, Jurija Kota, Vladimira Stojnića, Tami Kanazave i Juvala Admonija.
Član je kamernog sastav Kvadrema, kao i klavirskog dua Jasmina Raković i Ružića Gojković. Aktivno nastupa sa flautistkinjom Jelenom Šarenac i violončelistkinjom Kristinom Ivanković. Angažovana je kao profesorka klavira u MŠ Mokranjac od 2010. godine.

Loading...