Отварање јануарских изложби

12.01.2018-03.02.2018, 19:00

Галерија Артгет – 16. година
Трг републике 5/I

* Уметнички директор Галерије Артгет у 2018: Иван Манојловић

12. јануар 2018 – 3. фебруар 2018.
ХРВАТСКА ФОТОГРАФИЈА У ЗБИРЦИ МУЗЕЈА ГРАДА РИЈЕКЕ
Кустос изложбе: Ервин Дубровић, историчар уметности, директор Музеја града Ријеке

Програм отварања
Петак, 12.јануар 2018.
19:00 – Отварање изложбе

О изложби:
Музеј града Ријеке двадесет година систематски прикупља ауторске фотографије модерних и савремених фотографа, прво су то били ријечки, а онда је селекција темељно проширена на хрватске фотографе и обухвата 80 година историје хрватске фотографије.  Селекција у овој збирци се руководила не представљањем спектакуларних манифестација живота забележених фотографијом већ је предност дата превасходно ауторској креативности и изложбеној фотографији. Од првих црно-белих фотографских примерака који сежу у 1930-е, преко првих фотографија у боји из седамдесетих година и дигиталних с краја деведесетих, до најсавременијег тренутка, ова селекција са 40-ак изабарних хрватских фотографа  може пружити добар увид у осам деценија модерне и савремене хрватске фотографије и још бољи у стваралаштво појединих фотографа.

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6

12. јануар  – 3. фебруар 2017.

Критичари су изабрали 2018 B.V.
Изложба посвећена Бранку Вучићевићу (1934-2016)

Судбина… судбина свега, било чега, као на пример, ево… шта ће, овај… од нас урадити кад ми будемо умрли, то апсолутно не знамо, а за то смо само ваљда делимично криви ако смо мало дали… дали повода, као… Према томе то… све ово што се догађа, одвратно, као и све што се углавном догађа на такозваној уметничкој сцени светској двадесетог века… дваеспрвог века – пардон, ја сам, ево, заостатак… прошлости – све је одвратно те је и то одвратно…

У циклусу Критичари су изабрали – традиционалној изложби која се као рецепција критичара на савремену ликовну и визуелне уметности у Ликовној галерији континуирано организује од 1967 – издање аутора Радоње Лепосавића, лауреата Награде Лазар Трифуновић за 2014, историчара уметности и дугогодишњег новинара Радио Београда 2, биће приређена изложба посвећена Бранку Вучићевићу.

Изложба B.V.  je прича о Бранку Вучићевићу. „Филм” о њему, „другим средствима” (Павле Леви). „Сценарио” ће се базирати на наведеној аутобиографији, али – наравно – и на многим „детаљима” које је Бранко изоставио (ревија Данас с почетка шездесетих, филмови Душана Макавејева у којима је био више него сценариста, Жилник, ДАДА, FLUXUS, ʼ68, New Мoment, Бенјамин in Moscow…).
За изложбу Илија Димић, децембра 2015, овај „очити потомак Алфреда Жарија и Луиса Керола” (Ранко Мунитић) саставио је своју аутобиографију:

Бранко Вучићевић (Београд, 1934 – 2016),
преводилац, аутор неколико сценарија и књига.
Књиге: Авангардни филм 1985-1939, 1984 и 1990, Имитација живота, 1992, Paper Movies, 1998, Српске  лепе уметности, 2007, .Необични доживљаји  господина Бењамина у земљи бољшевика, 2009.
Сценарији: Слике из живота ударника, 1972, Сплав Медузе, 1980, Уметни рај, 1990.

Кустос: Радоња Лепосавић, добитник Награде Лазар Трифуновић за 2014.
уз помоћ: Гордане Вучићевић, Марије Драгојловић, Снежане Ристић, Борута Вилда, Драгане Милић…

Изложбу помогли:
Град Београд – Секретаријат за културу, Министартво културе Републике Србије,
Музеј науке и технике – Београд

НАЈДРАЖИ ВИДЕО РАДОВИ

12. јануар – 3. фебруар. 2018.

Кустос: Антоанета Маринов

Уметници:  Патрицја Герман (Пољска), Јонас Шмит (Немачка), Антоанета Маринов (Италија), Мина Минов (Бугарска), Селин Стејтс (САД).

Селекцијом Најдражих видео радова Антоанета Маринов представља радове иностраних уметника чији је фокус на могућностима које нуди видео као уметнички медиј. Изложба поставља питање како се могу представити наративи и слике користећи се минималним и редукованим акцијама и покретима. У неким радовима испитује се квадратна форма, у неким техничке справе креирају композицију и причу; неки видео радови бележе уметникову Welterfahrung (светско/свеопшто искуство), а у неким радовима се дешава чаролија.

Антоанета Маринов живи и ради у Берлину. Ради као уметница, кустоскиња и предавач. Њену минималистичку и концептуалну уметничку праксу чине site specific инсталације, видео радови и фотографија. Добитница је бројних награда, а излагала је највише у Немачкој, Италији, Швајцарској, Финској, Данској итд (Kunsthalle Mannheim, Port25-Raum für Gegenwarts Kunst, Museum Villa Rot, Burgrieden; Kunstraum Kreuzberg/Bethanien, Lage Egal und Galerie Jordan Seydoux, Berlin. Hippolyte Gallery, Helsinky, Museo Galleria Civica Libertucci, Molise).

Пратећи програм изложбе:

Субота, 13.01.2018. у 13 часова

Вођење кроз изложбу и разговор са уметницом Мином Минов и кустоскињом Антоанетом Маринов.

 

 

 

 

Loading...