Otvaranje januarskih izložbi

12.01.2018-03.02.2018, 19:00

Galerija Artget – 16. godina
Trg republike 5/I

* Umetnički direktor Galerije Artget u 2018: Ivan Manojlović

12. januar 2018 – 3. februar 2018.
HRVATSKA FOTOGRAFIJA U ZBIRCI MUZEJA GRADA RIJEKE
Kustos izložbe: Ervin Dubrović, istoričar umetnosti, direktor Muzeja grada Rijeke

Program otvaranja
Petak, 12.januar 2018.
19:00 – Otvaranje izložbe

O izložbi:
Muzej grada Rijeke dvadeset godina sistematski prikuplja autorske fotografije modernih i savremenih fotografa, prvo su to bili riječki, a onda je selekcija temeljno proširena na hrvatske fotografe i obuhvata 80 godina istorije hrvatske fotografije.  Selekcija u ovoj zbirci se rukovodila ne predstavljanjem spektakularnih manifestacija života zabeleženih fotografijom već je prednost data prevashodno autorskoj kreativnosti i izložbenoj fotografiji. Od prvih crno-belih fotografskih primeraka koji sežu u 1930-e, preko prvih fotografija u boji iz sedamdesetih godina i digitalnih s kraja devedesetih, do najsavremenijeg trenutka, ova selekcija sa 40-ak izabarnih hrvatskih fotografa  može pružiti dobar uvid u osam decenija moderne i savremene hrvatske fotografije i još bolji u stvaralaštvo pojedinih fotografa.

Likovna galerija, Knez Mihailova 6

12. januar  – 3. februar 2017.

Kritičari su izabrali 2018 B.V.
Izložba posvećena Branku Vučićeviću (1934-2016)

Sudbina… sudbina svega, bilo čega, kao na primer, evo… šta će, ovaj… od nas uraditi kad mi budemo umrli, to apsolutno ne znamo, a za to smo samo valjda delimično krivi ako smo malo dali… dali povoda, kao… Prema tome to… sve ovo što se događa, odvratno, kao i sve što se uglavnom događa na takozvanoj umetničkoj sceni svetskoj dvadesetog veka… dvaesprvog veka – pardon, ja sam, evo, zaostatak… prošlosti – sve je odvratno te je i to odvratno…

U ciklusu Kritičari su izabrali – tradicionalnoj izložbi koja se kao recepcija kritičara na savremenu likovnu i vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji kontinuirano organizuje od 1967 – izdanje autora Radonje Leposavića, laureata Nagrade Lazar Trifunović za 2014, istoričara umetnosti i dugogodišnjeg novinara Radio Beograda 2, biće priređena izložba posvećena Branku Vučićeviću.

Izložba B.V.  je priča o Branku Vučićeviću. „Film” o njemu, „drugim sredstvima” (Pavle Levi). „Scenario” će se bazirati na navedenoj autobiografiji, ali – naravno – i na mnogim „detaljima” koje je Branko izostavio (revija Danas s početka šezdesetih, filmovi Dušana Makavejeva u kojima je bio više nego scenarista, Žilnik, DADA, FLUXUS, ʼ68, New Moment, Benjamin in Moscow…).
Za izložbu Ilija Dimić, decembra 2015, ovaj „očiti potomak Alfreda Žarija i Luisa Kerola” (Ranko Munitić) sastavio je svoju autobiografiju:

Branko Vučićević (Beograd, 1934 – 2016),
prevodilac, autor nekoliko scenarija i knjiga.
Knjige: Avangardni film 1985-1939, 1984 i 1990, Imitacija života, 1992, Paper Movies, 1998, Srpske  lepe umetnosti, 2007, .Neobični doživljaji  gospodina Benjamina u zemlji boljševika, 2009.
Scenariji: Slike iz života udarnika, 1972, Splav Meduze, 1980, Umetni raj, 1990.

Kustos: Radonja Leposavić, dobitnik Nagrade Lazar Trifunović za 2014.
uz pomoć: Gordane Vučićević, Marije Dragojlović, Snežane Ristić, Boruta Vilda, Dragane Milić…

Izložbu pomogli:
Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministartvo kulture Republike Srbije,
Muzej nauke i tehnike – Beograd

NAJDRAŽI VIDEO RADOVI

12. januar – 3. februar. 2018.

Kustos: Antoaneta Marinov

Umetnici:  Patricja German (Poljska), Jonas Šmit (Nemačka), Antoaneta Marinov (Italija), Mina Minov (Bugarska), Selin Stejts (SAD).

Selekcijom Najdražih video radova Antoaneta Marinov predstavlja radove inostranih umetnika čiji je fokus na mogućnostima koje nudi video kao umetnički medij. Izložba postavlja pitanje kako se mogu predstaviti narativi i slike koristeći se minimalnim i redukovanim akcijama i pokretima. U nekim radovima ispituje se kvadratna forma, u nekim tehničke sprave kreiraju kompoziciju i priču; neki video radovi beleže umetnikovu Welterfahrung (svetsko/sveopšto iskustvo), a u nekim radovima se dešava čarolija.

Antoaneta Marinov živi i radi u Berlinu. Radi kao umetnica, kustoskinja i predavač. Njenu minimalističku i konceptualnu umetničku praksu čine site specific instalacije, video radovi i fotografija. Dobitnica je brojnih nagrada, a izlagala je najviše u Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Finskoj, Danskoj itd (Kunsthalle Mannheim, Port25-Raum für Gegenwarts Kunst, Museum Villa Rot, Burgrieden; Kunstraum Kreuzberg/Bethanien, Lage Egal und Galerie Jordan Seydoux, Berlin. Hippolyte Gallery, Helsinky, Museo Galleria Civica Libertucci, Molise).

Prateći program izložbe:

Subota, 13.01.2018. u 13 časova

Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnicom Minom Minov i kustoskinjom Antoanetom Marinov.

 

 

 

 

Loading...