Представљање књиге Дуње Душанић: „Фикција као сведочанство Искуство Првог светског рата у прози српских модерниста“

25.01.2018., 19:00

Представљање књиге Дуње Душанић: „Фикција као сведочанство Искуство Првог светског рата у прози српских модерниста“

Издавач: Досије Студио 2017, Београд
Учествују: Адријана Марчетић, Тања Поповић и ауторка

Разматрајући комплексни однос модернистичке књижевности и Првог светског рата Дуња Душанић, између осталог, показује у којој мери је рат важан за разумевање кључних дела српске књижевности 20. века, превасходно оних из пера Црњанског, Андрића и Растка Петровића. Али, ту си и други значајни српски аутори чије је дело смештено у компаративни оквир европске и северно-америчке књижевности.
Кроз статус и третман ових историјских догађаја ауторка такође предочава и колико је снажна била ондашња вера у моћ књижевности (да прикаже истину/истине), а која је у времену којем сведочимо минимизирана.

Књига „Фикција као сведочанство“ полемише са ставовима ранијих проучавалаца ових тема: Марком Ристићем, Новицом Петковићем и Николом Милошевићем.
„Ова студија, по свему судећи, представља најбољу анализу у нашој савременој науци о књижевости, односно наратологији, кад је реч о намери да се осветли проблем односа историографије и дела књижевне уметности као својеврсних утврђивања, објашњења и тумачења смисла (или бесмисла) таквог историјског догађаја какав је Први свески рат“ сматра писац и професор емеритус др Драган Стојановић, истичући да је један од главних закључака ове студије ауторкин став да тамо „где хроничар занеми наступа приповедач или, другачије речено, (…) фикција успева тамо где историографија подбацује“. Овакав аргументовани став итекако оправдава оно што је данас остало од поверења у моћ књижевности.

Др Дуња Душанић је доцент на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду. Књига коју представљамо настала је на основу њене докторске дисертације, Фикција као сведочанство: Први светски рат у модернистичкој прози (Милош Црњански, Иво Андрић, Растко Петровић) коју је одбранила на истом факултету 2015. године. Са Данилом Шаренцем приредила је књигу,  Смиље и сумпор: два војничка дневника 1916–1919, CLIO, Београд 2016. Коуредник је књиге  Penser l’autofictio: perspectives comparatistes / Преиспитивања: аутофикција у фокусу компаратистике, са Адријана Марчетић и Isabelle Grell, Филолошки факултет Универзитета у Београду, Београд 2014.

Бави се француском књижевношћу и књижевном теоријом, с посебним нагласком на теорије жанра и фикције. Члан је пројекта Књиженство: теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915

Loading...