Фестивал Светски дан(и) поезије / 21-24. март / програм фестивала

21.03.2018-24.03.2018, 00:00
-

СВЕТСКИ ДАН(И) ПОЕЗИЈЕ 2018: Језичке игре
21–24. март 2018.
читања-слушања/ разговори / изложба / перформанси/ филмови

Фестивал Светски дан(и) поезије окупља ауторе из света и Србије, доносећи у Београд новости са књижевних и културних сцена Европе и света. Поред ауторског читања песама, на класичан али и неконвенционалан начин, фестивал наглашава продуктивност садејства поезије и других медија. Овогодишње издање посвећено је теми односа језика и друштва, кроз примере садејства поезије, перформанса и кратког филма.

 

ПРОГРАМ:

Изложба: Поезија и перформанс. Источноевропска перспектива
8 – 29. марта
Галерија Podroom, Културни центар Београда
Продукција: Универзитет Цирих и Културни центар Београда

Поезија и перформанс произвели су специфични миље унутар различитих источноевропских култура. И поред тога што су уметничке и песничке праксе Источне Европе биле одвојене Гвозденом завесом од Запада, и што су и саме источноевропске културе, парадоксално, биле међусобно одвојене баријерама, могуће је уочити паралеле између покрета и приступа на западу и на истоку Европе. Једна од значајних заједничких одлика јесте трансгресија конвенција националне културе и појава интернационалних мрежа. Овом изложбом желимо да допринесемо поновном откривању ових веза, којих до скоро нисмо били у потпуности свесни.
Кондензоване форме поезије и перформанса изузетно су актуелне у периодима политичке кризе, будући да су те ефемерне и флексибилне уметничке форме у стању да одразе односе и контексте о којима се иначе не говори.
Посебну пажњу усмерили смо на напетости између појединачних уметничких позиција и феномена уметничких колектива дефинисаних специфичностима локалних миљеа и супкултурних заједница. Овом изложбом желимо да реконструишемо поменуте миљее или да их учинимо приступачнима упоређујући их тако што ћемо радити у тематским групама посвећеним различитим уметничким праксама. На изложби су заједно представљени различити типови радова…

Аутори и кустоси: Томаш Гланц и Забине Хензген
Кокустос београдске изложбе: Дубравка Ђурић
Аутори заступљени на изложби:
Групе: BOSCH+BOSCH, КОД, ОХО, Група шесторице аутора,  
Славко Богдановић, Елза Габриел, Еуген Гомрингер, Томислав Готовац, Владимир Копицл, Каталин Ладик, Виа Левандовски, Божидар Мандић, Владимир Мандић, Мирослав Мандић, Владо Мартек, Славко Матковић, Андреј Монастирски, Всеволод Некрасов, Ладислав Новак, Ева Партум, Дмитриј Пригов, Мирко Радојичић, Лав Рубинштајн, Ласло Салма, Балинт Сомбати, Младен Стилиновић, Слободан Тишма, Габор Тот, Горан Трбуљак, Вујица Решин Туцић, Вацлав Хавел, Гино Ханеман, Јерг Херолд, Атила Черник, Габријеле Штуцер

Продукција: Универзитет Цири%

Loading...