Festival Svetski dan(i) poezije / 21-24. mart / program festivala

21.03.2018-24.03.2018, 00:00
-

SVETSKI DAN(I) POEZIJE 2018: Jezičke igre
21–24. mart 2018.
čitanja-slušanja/ razgovori / izložba / performansi/ filmovi

Festival Svetski dan(i) poezije okuplja autore iz sveta i Srbije, donoseći u Beograd novosti sa književnih i kulturnih scena Evrope i sveta. Pored autorskog čitanja pesama, na klasičan ali i nekonvencionalan način, festival naglašava produktivnost sadejstva poezije i drugih medija. Ovogodišnje izdanje posvećeno je temi odnosa jezika i društva, kroz primere sadejstva poezije, performansa i kratkog filma.

 

PROGRAM:

Izložba: Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva
8 – 29. marta
Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda
Produkcija: Univerzitet Cirih i Kulturni centar Beograda

Poezija i performans proizveli su specifični milje unutar različitih istočnoevropskih kultura. I pored toga što su umetničke i pesničke prakse Istočne Evrope bile odvojene Gvozdenom zavesom od Zapada, i što su i same istočnoevropske kulture, paradoksalno, bile međusobno odvojene barijerama, moguće je uočiti paralele između pokreta i pristupa na zapadu i na istoku Evrope. Jedna od značajnih zajedničkih odlika jeste transgresija konvencija nacionalne kulture i pojava internacionalnih mreža. Ovom izložbom želimo da doprinesemo ponovnom otkrivanju ovih veza, kojih do skoro nismo bili u potpunosti svesni.
Kondenzovane forme poezije i performansa izuzetno su aktuelne u periodima političke krize, budući da su te efemerne i fleksibilne umetničke forme u stanju da odraze odnose i kontekste o kojima se inače ne govori.
Posebnu pažnju usmerili smo na napetosti između pojedinačnih umetničkih pozicija i fenomena umetničkih kolektiva definisanih specifičnostima lokalnih miljea i supkulturnih zajednica. Ovom izložbom želimo da rekonstruišemo pomenute miljee ili da ih učinimo pristupačnima upoređujući ih tako što ćemo raditi u tematskim grupama posvećenim različitim umetničkim praksama. Na izložbi su zajedno predstavljeni različiti tipovi radova…

Autori i kustosi: Tomaš Glanc i Zabine Henzgen
Kokustos beogradske izložbe: Dubravka Đurić
Autori zastupljeni na izložbi:
Grupe: BOSCH+BOSCH, KOD, OHO, Grupa šestorice autora,  
Slavko Bogdanović, Elza Gabriel, Eugen Gomringer, Tomislav Gotovac, Vladimir Kopicl, Katalin Ladik, Via Levandovski, Božidar Mandić, Vladimir Mandić, Miroslav Mandić, Vlado Martek, Slavko Matković, Andrej Monastirski, Vsevolod Nekrasov, Ladislav Novak, Eva Partum, Dmitrij Prigov, Mirko Radojičić, Lav Rubinštajn, Laslo Salma, Balint Sombati, Mladen Stilinović, Slobodan Tišma, Gabor Tot, Goran Trbuljak, Vujica Rešin Tucić, Vaclav Havel, Gino Haneman, Jerg Herold, Atila Černik, Gabrijele Štucer

Produkcija: Univerzitet Ciri%

Loading...