ГОРАН МИЦЕВСКИ MIDDLE EAST REPORT

08.03.2018-29.03.2018, 12:00-20:00

ГОРАН МИЦЕВСКИ

MIDDLE EAST REPORT фотографије

8 – 29. март 2018.

Галерија АРТГЕТ, Трг републике 5/I

Изложба серије фотографија под називом “Middle East Report” представља најновије фотографске радове Горана Мицевског, које публика до сада није имала прилике да види. На изложби, која ће имати форму отворене књиге, биће изложено 29 фотографских „поглавља“ у специфичном архитектонском решењу које је дизајнирао сам уметник.

У раду “Middle East Report” Горан Мицевски нас води кроз пределе Блиског истока и северне Африке, Либан, Сирију, Јордан и Египат, непосредно пре актуелних ратних сукоба на овим просторима. Фотографије у боји настале током ових путовања имају језик туристичких фотографија које Мицевски излаже уз текстуалне референце. Фотографије и личне забелешке уметника, међусобно често потпуно опречне, стварају специфичну врсту конфликта који доприноси да путовање на које нас изложба води уз фантастичне пределе Блиског истока укључује истовремено и референце на античку и савремену књижевности, поп културу, филмску уметност, теорију фотографије, богату историју арапских земаља, али и сопствено културно наслеђе.

„Мицевски примењује поступке типичне за постмодернистичку уметничку праксу, релативизујући и проблематизујући појмове попут аутора, идентитета, смисла, јединства субјекта, истине, поретка.“ (Паула Мухр).

Горан Мицевски (1977, Београд) је дипломирао је фотографију на Факултету примењених уметности у Београду 2004. године. Активно излаже од 2000. године и добитник је значајних награда, од којих се могу издвојити Златна медаља за фотографију Стеријиног позорја у Новом Саду, специјална награда на фестивалу Алтернативе филм/видео, Београд, специјална награда Медиа Форум Московског филмског фестивала. Излагао је у Београду, Бечу, Братислави, Цетињу. Серија Middle East Report се наслања на претходне успешне уметничке пројекте као што су Travel Guides и Finnish Report.

 

Loading...