GORAN MICEVSKI MIDDLE EAST REPORT

08.03.2018-29.03.2018, 12:00-20:00

GORAN MICEVSKI

MIDDLE EAST REPORT fotografije

8 – 29. mart 2018.

Galerija ARTGET, Trg republike 5/I

Izložba serije fotografija pod nazivom “Middle East Report” predstavlja najnovije fotografske radove Gorana Micevskog, koje publika do sada nije imala prilike da vidi. Na izložbi, koja će imati formu otvorene knjige, biće izloženo 29 fotografskih „poglavlja“ u specifičnom arhitektonskom rešenju koje je dizajnirao sam umetnik.

U radu “Middle East Report” Goran Micevski nas vodi kroz predele Bliskog istoka i severne Afrike, Liban, Siriju, Jordan i Egipat, neposredno pre aktuelnih ratnih sukoba na ovim prostorima. Fotografije u boji nastale tokom ovih putovanja imaju jezik turističkih fotografija koje Micevski izlaže uz tekstualne reference. Fotografije i lične zabeleške umetnika, međusobno često potpuno oprečne, stvaraju specifičnu vrstu konflikta koji doprinosi da putovanje na koje nas izložba vodi uz fantastične predele Bliskog istoka uključuje istovremeno i reference na antičku i savremenu književnosti, pop kulturu, filmsku umetnost, teoriju fotografije, bogatu istoriju arapskih zemalja, ali i sopstveno kulturno nasleđe.

„Micevski primenjuje postupke tipične za postmodernističku umetničku praksu, relativizujući i problematizujući pojmove poput autora, identiteta, smisla, jedinstva subjekta, istine, poretka.“ (Paula Muhr).

Goran Micevski (1977, Beograd) je diplomirao je fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2004. godine. Aktivno izlaže od 2000. godine i dobitnik je značajnih nagrada, od kojih se mogu izdvojiti Zlatna medalja za fotografiju Sterijinog pozorja u Novom Sadu, specijalna nagrada na festivalu Alternative film/video, Beograd, specijalna nagrada Media Forum Moskovskog filmskog festivala. Izlagao je u Beogradu, Beču, Bratislavi, Cetinju. Serija Middle East Report se naslanja na prethodne uspešne umetničke projekte kao što su Travel Guides i Finnish Report.

 

Loading...