Отварање мартовских изложби

08.03.2018., 12:00-20:00

ГОРАН МИЦЕВСКИ

MIDDLE EAST REPORT фотографије

8 – 29. март 2018.

Галерија АРТГЕТ, Трг републике 5/I

Изложба серије фотографија под називом “Middle East Report” представља најновије фотографске радове Горана Мицевског, које публика до сада није имала прилике да види. На изложби, која ће имати форму отворене књиге, биће изложено 29 фотографских „поглавља“ у специфичном архитектонском решењу које је дизајнирао сам уметник.

У раду “Middle East Report” Горан Мицевски нас води кроз пределе Блиског истока и северне Африке, Либан, Сирију, Јордан и Египат, непосредно пре актуелних ратних сукоба на овим просторима. Фотографије у боји настале током ових путовања имају језик туристичких фотографија које Мицевски излаже уз текстуалне референце. Фотографије и личне забелешке уметника, међусобно често потпуно опречне, стварају специфичну врсту конфликта који доприноси да путовање на које нас изложба води уз фантастичне пределе Блиског истока укључује истовремено и референце на античку и савремену књижевности, поп културу, филмску уметност, теорију фотографије, богату историју арапских земаља, али и сопствено културно наслеђе.

„Мицевски примењује поступке типичне за постмодернистичку уметничку праксу, релативизујући и проблематизујући појмове попут аутора, идентитета, смисла, јединства субјекта, истине, поретка.“ (Паула Мухр).

Горан Мицевски (1977, Београд) је дипломирао је фотографију на Факултету примењених уметности у Београду 2004. године. Активно излаже од 2000. године и добитник је значајних награда, од којих се могу издвојити Златна медаља за фотографију Стеријиног позорја у Новом Саду, специјална награда на фестивалу Алтернативе филм/видео, Београд, специјална награда Медиа Форум Московског филмског фестивала. Излагао је у Београду, Бечу, Братислави, Цетињу. Серија Middle East Report се наслања на претходне успешне уметничке пројекте као што су Travel Guides и Finnish Report.

………..

Александар Зограф, Трагом малих открића, принтови и објекти
8-29.март
Ликовна галерија Културног центра Београда
Кнез Михаилова 6

„Током година бавлјења стрипом, схватио сам да постоје догађаји који покрећу моју имагинацију, тачније, да приче које сам желео да испричам често нису уопште биле део мог мозгања и интелектуалне калкулације. Не! Чешће је то било нешто са чим сам се сусретао, што сам проналазио.“ Овим речима Саша Ракезић најављује и објашњава мотив и садржај своје самосталне изложбе коју је назвао Трагом малих открића.

Принтови стрип табли и објекти који су тематски садржај истих стрипова биће изложени пред београдску публику с намером да покажу открића на које је уметник наилазио лутајући и тумарајући различитим градовима. А све с намером да се демистификује постојање „концепта“. „Немојте да верујете уметницима који вам, киселог лица, образлажу некакве теореме.“ узвикује уметник и објашњава да је реч о изложби доживљаја, а не апстрактних артефаката: „Припремајући изложбу Трагом малих открића, имао сам на памети и чињеницу да су поводи или проналасци на основу којих сам креирао приче, ти предмети нађени на улици или у прашини српских (и иностраних!) бувлјих пијаца, заправо једнако важни, и да их треба презентовати уз саме стрипове. Начин на који сам до њих дошао, процес којим сам их докучивао, па чак и сам рад на стрип сторији која их је овековечила (што је често изискивало додатно истраживање), за мене је пре свега био доживлјај,” наводи сам уметник у тексту у каталогу изложбе.

Саша Ракезић црта стрипове под псеудонимом Александар Зограф. Од почетка деведесетих постао је познат не само у Србији, већ и у землјама где су збирке његових стрипова биле објавлјиване у С.А.Д., Италији, Француској, Великој Британији, Португалији, Шпанији, Немачкој, Грчкој, Полјској, Мађарској. Своје радове је представио и на самосталним изложбама у бројним галеријама у свету, од Рима и Париза, до Сан Франциска и Сијетла.

…………….

ПОЕЗИЈА & ПЕРФОРМАНС. ИСТОЧНОЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА

8 – 29. март 2018.

Део фестивала: СВЕТСКИ ДАН(и) ПОЕЗИЈЕ 2018: Језичке игре

21 – 24. март 2018.

Пројекат „Поезија и перформанс. Источноевропска перспектива“ инициран је на Универзитету Цирих и бави се перформативним аспектима поезије и визуелних уметности током епохе социјализма. У питању је вишегодишњи „туринг“ пројекат који обухвата изложбу, конференције, перформансе и монографију. Он се остварује у сарадњи са великим бројем институција у градовима који су некада припадали тзв. источном блоку и указује на сличне идеје реализоване у уметничким радовима насталим у различитим социјалистичким друштвима у којима су песници и уметници деловали у складу са интернационалном уметничком праксом перформанса. Београдско издање ове изложбе усредсређује се на перформанс и уметност социјалистичке Југославије, а обухвата и радове настале у другим источноевропским срединама.

Изложба ће приказати текстуалне партитуре, фотографије, књиге, аудио и видео радове као и документацију одређених перформанса реализованих у “доба социјализма”, између осталог и у сврху подсећања на ситуације које тренутно недостају – колективне уметничке чинове и деловања транснационалног карактера.

Публика ће имати прилику да види радове Каталин Ладик, Вујице Решина Туцића, ОХО, BOSCH+BOSCH, КОД, Димитрија Пиргова, Лава Рубинштајна, Еугена Гомрингера, Еве Партум, Андреја Монастирског, Вацлава Хавела, Ладислава Новака, Вије Левандовског, Елсе Габријел, Гина Ханемана, Атиле Черника, Франција Загоричника итд.

Кустоси изложбе: Забине Хензген, Томаш Гланц и Дубравка Ђурић

Продукција: Универзитет Цирих и Културни центар Београда

Изложбу је подржала Амбасада Швајцарске у Београду.

Loading...