Представљање књиге Регине Шер, Боровица

25.04.2018., 19:00

Среда, 25. април

19.00 представљање књиге Регине Шер, Боровица

Издавач: Службени гласник, 2017.

Превод с немачког: Дринка Гојковић

Учествују: Драган Великић, писац, Ненад Гугл, писац и Дринка Гојковић, преводилац

Роман Боровица посвећен је турбулентним деценијама немачке историје после Другог светског рата. У наративном средишту стоји Источна Немачка, али је Боровица и „свенемачки“ роман који се бави историјским  токовима од времена нацизма до периода немачког уједињења.

Између мита и стварности, Регина Шер у свом космополитском штиву маестрално преплиће судбине становника малог и заборављеног села Боровица, које сакупљене у мозаик одсликавају много ширу, голабалну историју друге половине 20. Века.

Књига није прича о суочавању с прошлошћу, већ роман о неинструментализованом памћењу које, после свега, нуди нови почетак.

Овај роман је као дебитантски роман Регине Шер овенчан наградом „Мара Касенс“ и  проглашен једним од најбољих романом о немачкој послератној историји.

„Колико год да је посреди преплет индивидуалних судбина, Боровица је у коначном збиру студија карактера политичких система.  Андреас Платхаус

Постоје два романа о послератној Немачкој које свако мора да прочита: Час немачког Зигфрида Ленца и Боровица Регине Шер. Сибила Грефин Шенфелт

РЕГИНА ШЕР је рођена 1950. у Источном Берлину, у Немачкој Демократској Републици. Завршила је студије театрологије и културологије на берлинском Хумболтовом универзитету. Била је чланица уредништва недељника Форум и књижевног часописа Темпераменте. Организаторка је двеју изложби о отпору националсоцијализму и коауторка изложби и кратких филмова о концлогору Генсхаген и принудним радницима из Пољске и Мађарске. Деценијама је истраживала трагичну судбину немачких Јевреја, али је својих девет студија, произашлих из тих истраживања, објавила тек после пада Зида, у уједињеној Немачкој. Роман Боровица је први роман Регине Шер, а објављен је 2014. године.

Loading...