Predstavljanje knjige Regine Šer, Borovica

25.04.2018., 19:00

Sreda, 25. april

19.00 predstavljanje knjige Regine Šer, Borovica

Izdavač: Službeni glasnik, 2017.

Prevod s nemačkog: Drinka Gojković

Učestvuju: Dragan Velikić, pisac, Nenad Gugl, pisac i Drinka Gojković, prevodilac

Roman Borovica posvećen je turbulentnim decenijama nemačke istorije posle Drugog svetskog rata. U narativnom središtu stoji Istočna Nemačka, ali je Borovica i „svenemački“ roman koji se bavi istorijskim  tokovima od vremena nacizma do perioda nemačkog ujedinjenja.

Između mita i stvarnosti, Regina Šer u svom kosmopolitskom štivu maestralno prepliće sudbine stanovnika malog i zaboravljenog sela Borovica, koje sakupljene u mozaik odslikavaju mnogo širu, golabalnu istoriju druge polovine 20. Veka.

Knjiga nije priča o suočavanju s prošlošću, već roman o neinstrumentalizovanom pamćenju koje, posle svega, nudi novi početak.

Ovaj roman je kao debitantski roman Regine Šer ovenčan nagradom „Mara Kasens“ i  proglašen jednim od najboljih romanom o nemačkoj posleratnoj istoriji.

„Koliko god da je posredi preplet individualnih sudbina, Borovica je u konačnom zbiru studija karaktera političkih sistema.  Andreas Plathaus

Postoje dva romana o posleratnoj Nemačkoj koje svako mora da pročita: Čas nemačkog Zigfrida Lenca i Borovica Regine Šer. Sibila Grefin Šenfelt

REGINA ŠER je rođena 1950. u Istočnom Berlinu, u Nemačkoj Demokratskoj Republici. Završila je studije teatrologije i kulturologije na berlinskom Humboltovom univerzitetu. Bila je članica uredništva nedeljnika Forum i književnog časopisa Temperamente. Organizatorka je dveju izložbi o otporu nacionalsocijalizmu i koautorka izložbi i kratkih filmova o konclogoru Genshagen i prinudnim radnicima iz Poljske i Mađarske. Decenijama je istraživala tragičnu sudbinu nemačkih Jevreja, ali je svojih devet studija, proizašlih iz tih istraživanja, objavila tek posle pada Zida, u ujedinjenoj Nemačkoj. Roman Borovica je prvi roman Regine Šer, a objavljen je 2014. godine.

Loading...